hjelptilhjelp banner

Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser. I tillegg kjemper hun med å overvinne sin egen frykt for å bli stemplet som gal - for vi er vel alle mer enn diagnosene våre?

Bilde: av Tim Marshall på UnsplashDette skriver nrk nett-tv om programmet. 

 

Et ærlig og saklig innblikk

Lege Kaveh Rashidi skriver idag på VG.no om serien:

Den nye dokumentarserien på NRK, «Sinnssykt», gir et ærlig og saklig innblikk i livet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser og bidrar til å redusere det stigma, skam og tabu som er knyttet til å leve med psykisk sykdom.

Han går der skarpt i rette med en tidligere omtale fra VG.no om programmet, som omtalte serien som overfladisk.

 

Et rausere, varmere og mer inkluderende samfunn

At tv-serien er overfladisk er Rashidi helt uenig i. Han skriver:

Serien fremstiller forskjellen mellom psykiske lidelser, og hverdagslige plager som de fleste av oss møter. Det er nemlig helt forskjellige ting, selv om anmelder virker å tro at det er nok å forstå de lettere psykiske lidelsene. For man kan være en engstelig type, men det betyr ikke at man har angstlidelse, og man kan være deppa uten å være deprimert. Ikke bare det, men man kan ha samme psykiske lidelse og være to vidt forskjellige mennesker.

Han konkluderer:

Stigma, tabu og skam må fjernes. Takket være Sinnssykt, og programleder Cecilie Kåss-Furuseth, tar vi et lite steg nærmere å gi folk med psykiske lidelser et rausere, varmere og mer inkluderende samfunn å leve i.

Les hele saken her

 

Her er de ulike programmene

 1. Episode 1
  Espen trosser tvangstankene sine for å være toastmaster i bestevennens bryllup. Det byr på store problemer, og Cecilie er spent på om han klarer å gjennomføre.

  Se episoden her

 2. Episode 2
  Veronikas kjæreste døde brått, og sorgen går ikke over. Cecilie blir med når Veronika starter den vanskelige jobben med å gå inn i det vonde.

  Se episoden her

 3. Episode 3
  Emil holder en konsert han egentlig ikke skulle holdt. Han utfordrer Cecilie til å ta en ærlig prat om de aller mørkeste tankene.

  Se episoden her

 4. Episode 4
  Christian fikk posttraumatisk stresslidelse etter en ulykke i russetiden. Nå har han funnet frem til en helt spesiell behandlingsform som gir håp, og Cecilie er med som flue på veggen.

  Se episoden her

 5. Episode 5
  Eline skal søke jobb, men på grunn av sin schizoaffektive lidelse har hun noen hull i CV'en. Skal hun si det som det er? Cecilie følger henne i jakten på jobb.

  Se episoden her

 6. Episode 6
  Cecilie og Else skal ha show på Samfundet i Trondheim. Cecilie er nervøs fordi hun har bestemt seg for å dele diagnosen sin offentlig for første gang. Hun blir overrasket over responsen.

  Se episoden her

 

Les mer om psykiske problemer

Psykiske problemer

Når kroppen sier stopp

Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. Det…