Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser. I tillegg kjemper hun med å overvinne sin egen frykt for å bli stemplet som gal - for vi er vel alle mer enn diagnosene våre?

Bilde: av Tim Marshall på UnsplashDette skriver nrk nett-tv om programmet. 

 

Et ærlig og saklig innblikk

Lege Kaveh Rashidi skriver idag på VG.no om serien:

Den nye dokumentarserien på NRK, «Sinnssykt», gir et ærlig og saklig innblikk i livet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser og bidrar til å redusere det stigma, skam og tabu som er knyttet til å leve med psykisk sykdom.

Han går der skarpt i rette med en tidligere omtale fra VG.no om programmet, som omtalte serien som overfladisk.

 

Et rausere, varmere og mer inkluderende samfunn

At tv-serien er overfladisk er Rashidi helt uenig i. Han skriver:

Serien fremstiller forskjellen mellom psykiske lidelser, og hverdagslige plager som de fleste av oss møter. Det er nemlig helt forskjellige ting, selv om anmelder virker å tro at det er nok å forstå de lettere psykiske lidelsene. For man kan være en engstelig type, men det betyr ikke at man har angstlidelse, og man kan være deppa uten å være deprimert. Ikke bare det, men man kan ha samme psykiske lidelse og være to vidt forskjellige mennesker.

Han konkluderer:

Stigma, tabu og skam må fjernes. Takket være Sinnssykt, og programleder Cecilie Kåss-Furuseth, tar vi et lite steg nærmere å gi folk med psykiske lidelser et rausere, varmere og mer inkluderende samfunn å leve i.

Les hele saken her

 

Her er de ulike programmene

 1. Episode 1
  Espen trosser tvangstankene sine for å være toastmaster i bestevennens bryllup. Det byr på store problemer, og Cecilie er spent på om han klarer å gjennomføre.

  Se episoden her

 2. Episode 2
  Veronikas kjæreste døde brått, og sorgen går ikke over. Cecilie blir med når Veronika starter den vanskelige jobben med å gå inn i det vonde.

  Se episoden her

 3. Episode 3
  Emil holder en konsert han egentlig ikke skulle holdt. Han utfordrer Cecilie til å ta en ærlig prat om de aller mørkeste tankene.

  Se episoden her

 4. Episode 4
  Christian fikk posttraumatisk stresslidelse etter en ulykke i russetiden. Nå har han funnet frem til en helt spesiell behandlingsform som gir håp, og Cecilie er med som flue på veggen.

  Se episoden her

 5. Episode 5
  Eline skal søke jobb, men på grunn av sin schizoaffektive lidelse har hun noen hull i CV'en. Skal hun si det som det er? Cecilie følger henne i jakten på jobb.

  Se episoden her

 6. Episode 6
  Cecilie og Else skal ha show på Samfundet i Trondheim. Cecilie er nervøs fordi hun har bestemt seg for å dele diagnosen sin offentlig for første gang. Hun blir overrasket over responsen.

  Se episoden her

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om psykiske problemer

Psykiske problemer

De (alt for) gode hjelperne

Mange av de som jeg har hatt samtaler med som psykolog har en ting felles: De strekker…