Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

I midten av mars lanserte Peder Kjøs boka «Alene». Psykologen innrømmer at hans nye bok føles ubehagelig aktuell.

Bilde: av Andrew Gook på UnsplashDette kommer fram i en artikkel på Dagsavisen.no. De spør Peder Kjøs om han er bekymret for at mange nå  føler seg ensomme og isolerte i egne hjem.

- Mange kjenner på frykt og for utsatte grupper er dette veldig dramatisk, fortalte psykologen.

- Jeg tenker at de som er ensomme fra før nok føler seg enda mer ensomme nå, og at de som sliter psykisk til vanlig mest sannsynlig sliter enda mer nå. Og for mange eldre mennesker som ikke er aktive på sosiale medier, eller ikke er vant til å holde kontakt med omverdenen elektronisk vil nok dette også være en periode der de kan kjenne seg ekstra alene.

Boken har også fått omtale i andre medier. 

- Denne boka handler om dette med å være alene, og om ensomhet. I utgangspunktet tenkte jeg at den bare skulle være om ensomhet, men så utvidet fokuset seg, fortalte Peder Kjøs til Psykologisk.no.

- Det være alene, er flere ting på flere nivåer. Vi er alle flokkdyr, så vi er avhengig av hverandre for å føle oss vel. Samtidig trenger vi alenetid, så jeg ønsket å løfte frem det dilemmaet; behovet for å være sammen med andre, men samtidig eie oss selv.

Det er liten tvil om at ensomhet er et aktuelt tema for mange. Og det var forlaget som utfordret psykologen til å skrive om nettopp dette temaet. Peder Kjøs forteller videre til Psykologisk.no om hvor skadelig ensomheten kan være: 

- Det gjør noe med oss helt fysisk. Mange trives dårlig med å være helt alene og isolerte over lengre tid. Vi trenger hverandre til emosjonell regulering, og å ikke ha de kontaktene man ønsker, kan blant annet føre til depresjon og angst.

At boken plutselig ble høyaktuell grunnet coronakrisen er det heller ikke så mye tvil om. De siste ukene har vært preget av sosial isolasjon både i landet vårt og verden for øvrig på en måte som mangler sidestykke.

I denne forbindelse skriver Psykologisk.no:

Kjøs forteller at han valgte å kalle boken Alene fremfor Ensom, ettersom det å være alene er mer tvetydig, ikke nødvendigvis en negativ ting.

 

aleneVil du lese boken?

Du kan kjøpe boken Alene her

Affiliateannonse: Ark bokhandel

 

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om psykologi