facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om psykologi

Siste nyheter om psykologi - Siste nyheter om psykisk helse


For noen år siden trodde vi at mesteparten av hjerneutviklingen skjedde i de aller første leveårene. Ny teknologi tyder på at tenårenes betydning må oppjusteres.  1. Den mystiske ungdomshjernen. TED Talks.

Dette skriver PsykNytt basert på et foredrag fra Sarah-Jayne Blakemore på TED Talks. Selv omtaler TED Talks foredraget slik: 

Hvorfor synes tenåringer å være så mye mer impulsive og så mye mindre selvbevisste enn voksne? Sarah-Jayne Blakemore, forsker innen kognitiv nevrovitenskap, sammenligner prefrontal cortex hos ungdom og voksne for å vise oss hvordan typisk "tenåringsatferd" henger nært sammen med den eksplosive utviklingen som pågår i hjernen.

PsykNytt skriver videre om det aktuelle foredraget:

Blakemores forklaringer gjør det kanskje litt lettere å forstå hvorfor ungdom tenker og handler så forskjellig fra voksne. Hun understreker også viktigheten av at ungdom i de seinere tenårene går på skole, siden hjernene deres er under kraftig utvikling i denne perioden. 

...og noen går det trill rundt for

trill rundt

Det er ikke første gang at det påpekes at ungdomstiden er en viktig periode for hjernens utvikling, hvor en stor ombyggingprosess pågår. Blant annet har Lisbeth Iglum Rønhovde skrevet om dette temaet i boken "...og noen går det trill rundt for." Boka tar utgangspunkt i nyere hjerneforskning med fokus på tenåringer og ser på hvordan man kan gi ungdom et godt utgangspunkt for læring og emosjonell vekst, hvordan man kan hente fram det beste i hver tenåring, og hvordan man kan få ungdom som trøbler til å ta ut mer av sitt positive potensial.

 

blakemore ted

Kilder

Tenåringens hjerne utvikler seg kraftigTenåringens hjerne utvikler seg kraftig. PsykNytt

The mysterious workings of the adolescent brain. TED.com

 

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Annonse

Les mer om psykologi

Når kroppen sier stopp

Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. Det…
Psykiske problemer

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter