hjelptilhjelp banner

For noen år siden trodde vi at mesteparten av hjerneutviklingen skjedde i de aller første leveårene. Ny teknologi tyder på at tenårenes betydning må oppjusteres.  1. Den mystiske ungdomshjernen. TED Talks.

Dette skriver PsykNytt basert på et foredrag fra Sarah-Jayne Blakemore på TED Talks. Selv omtaler TED Talks foredraget slik: 

Hvorfor synes tenåringer å være så mye mer impulsive og så mye mindre selvbevisste enn voksne? Sarah-Jayne Blakemore, forsker innen kognitiv nevrovitenskap, sammenligner prefrontal cortex hos ungdom og voksne for å vise oss hvordan typisk "tenåringsatferd" henger nært sammen med den eksplosive utviklingen som pågår i hjernen.

PsykNytt skriver videre om det aktuelle foredraget:

Blakemores forklaringer gjør det kanskje litt lettere å forstå hvorfor ungdom tenker og handler så forskjellig fra voksne. Hun understreker også viktigheten av at ungdom i de seinere tenårene går på skole, siden hjernene deres er under kraftig utvikling i denne perioden.

 

...og noen går det trill rundt for

trill rundt

Det er ikke første gang at det påpekes at ungdomstiden er en viktig periode for hjernens utvikling, hvor en stor ombyggingprosess pågår. Blant annet har Lisbeth Iglum Rønhovde skrevet om dette temaet i boken "...og noen går det trill rundt for." 

Boka tar utgangspunkt i nyere hjerneforskning med fokus på tenåringer og ser på hvordan man kan gi ungdom et godt utgangspunkt for læring og emosjonell vekst, hvordan man kan hente fram det beste i hver tenåring, og hvordan man kan få ungdom som trøbler til å ta ut mer av sitt positive potensial.

Annonse: Ark bokhandel

 

Kilder

Les mer om psykologi

Psykiske problemer

En psykisk knekk

Kroppen sa plutselig stopp for tidligere værdame Benedikte Rasmussen, som måtte kjempe…
Psykiske problemer

Mentalhygieniske råd: Humor

Hvor ofte ler du av deg selv? Går det an å le av seg selv og sine svakheter og fremdeles…
Psykiske problemer

Når kroppen sier stopp

Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. Det…