Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Elyn Saks er professor i juss, psykologi og psykiatri, hun lider av schizofreni og forteller hvordan det er å være psykotisk, og hvordan hun har klart å fungere på tross av sykdommen i nesten tre tiår. Denne teksten er basert på et videoinnslag med Elyn Saks på TED Talks.

  1. Innslag på Ted Talks med Elyn Saks 

 2. Professor med schizofreni-diagnose

  Schizofreni har lenge blitt ansett som en kronisk psykoselidelse som man aldri blir frisk av. I dette videoinnslaget hører du Elyn Saks sin historie om hvordan det er å være rammet av schizofreni, og hva som har gjort at hun har levd et verdig liv uten å bli ødelagt av sykdommen.

  Så er jeg altså en kvinne med kronisk schizofreni, forteller Elyn Saks.

  Jeg har tilbragt hundrevis av dager på psykiatriske sykehus, men det var likevel ikke her livet mitt skulle ende. Faktisk har jeg ikke vært innlagt på sykehus de siste tre tiårene, noe som kanskje er min største bragd i livet.

  Men det er ikke den eneste bragden i Elyn Saks sitt liv. Hun har rukket å bli professor både i juss, psykologi og psykiatri - noe som det står høy respekt av, uansett om man har schizofreni eller ikke. Hun har mange nære venner og har en ektemann.

 3. Schizofreni er en sykdom i hjernen

  Hun forteller videre:

  Schizofreni er en sykdom i hjernen. Kjernesymptomet er psykose, det å miste kontakten med virkeligheten. Vrangforestillinger og hallusinasjoner er viktige kjennetegn ved sykdommen.

  For eksempel: Da jeg var psykotisk var jeg overbevist om at jeg hadde drept hundre tusenvis av mennesker gjennom mine tanker. Av og til har jeg en følelse av at en atomeksplosjon skal gå av i hjernen min. Fra tid til annen har jeg hallusinasjoner, slik som en gang da jeg snudde meg rundt og fikk se en mann med en kniv rettet imot meg. Tenk deg hvordan det er å ha mareritt i våken tilstand.

 4. God behandling, gode venner og familie, og et støttende arbeidsmiljø

  Hun understreker at schizofreni ikke må forveksles med å ha flere personligheter (multippel personlighetsforstyrrelse). Det schizofrene sinnet er ikke splittet i ulike personlighetheter, men er dypt splintret.

  Hun forklarer at prognosen var dårlig med hennes diagnose, men at hun knytter den store bedringen til tre forhold: at hun har fått svært god behandling, at hun har gode venner og familie, og et støttende arbeidsmiljø.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om psykose