De seks stemmene jeg hører har hver sin forskjellige funksjon. To vil bestemme hva jeg skal gjøre, som for eksempel: «Hopp i vannet» midt på vinteren. Eller de sier «ta livet av deg» og beskriver hvordan jeg skal gjøre det. 

 Dette forteller Ingvild (30) til Klikk.no. Hun har en schizoaffektiv lidelse, depressiv type. Ingvild forteller til Klikk.no:En av stemmene holder tiden for meg på en veldig kjip måte: «Du har 0.3 sekunder på deg til å gå en kilometer, ellers blir det bråk». En annen av dem bare gråter hvis jeg ikke vil ta fra hverandre vekkerklokka, en stemme vil at jeg skal ta på meg gul kjole med røde polkadotter på, eller så synger hun skingrende, det har liksom tatt vekk litt av gleden ved musikk.

Men alle de fem er samstemte om at de vil at jeg skal ta livet av meg. Den siste sjette stemmen er ganske rolig, han pleier å si at stemmene mine er gale: «Ingvild, stemmene dine er klin sprø, akkurat som deg!».

Hun fortsetter:

Da jeg var mindre, var jeg overbevist om at alle andre også hørte stemmer. Jeg tenkte ikke over at dette kunne være en sykdom, jeg tenkte at alle andre sine stemmer bare var litt mer stille, men at sikkert alle hadde en venn i hodet.

I artikkelen på Klikk.no kan du lese mer om hvilken hjelp Ingvild har fått for lidelsen. Der er det også intervju med psykologer som forteller mer om hvor vanlig det er å høre stemmer, og om hvilken hjelp som kan være nødvendig. Blant annet forteller Lill Kjersti Skryten at det første du bør gjøre dersom du hører stemmer er å tenke på hvordan livet ditt er akkurat nå for å se om det er noe som kan forklare at du hører lyder eller stemmer.

Bærer du på stressende hendelser fra tidligere, hva kan ha påvirket deg? Å få oversikt over livet ditt kan hjelpe til å finne årsakssammenhenger

Det er viktig å gripe fatt i det tidlig slik at en forstår hva som skjer og kan følge med på symptomene dersom det er plagsomt og hyppig.

 

Kilde