Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Schizofreni blir ofte antatt å være en kronisk psykisk lidelse. Her leser du om Arnhild Lauveng som selv har vært schizofren, men som ble frisk og som utdannet seg til psykolog. Hun har skrevet flere bøker om sykdommen - og tilfriskningen.

Nrk.no skrev i 2005 følgende:Arnhild Lauveng var 17 år da hun fikk diagnosen schizofreni. I dag er hun frisk og jobber som psykolog. Det til tross for at de fleste omtaler sykdommen som kronisk.

Legene sa at det var en sykdom som er livslang, at jeg kom til å være sjuk bestandig, at jeg måtte bruke medisiner hele livet og lære meg å leve med det, innenfor de begrensningene som sykdommen setter, fortalte Arnhild Lauveng til nrk.no.

 

Her kan du se et intervju med Arnhild Lauveng

Video: Intervju med Arnhild Lauveng på nrk.no

 

Hun var svært syk med psykoser og schizofreni i en årrekke. Hun fortalte videre:

På det aller dårligste så fungerte jo ingenting. Jeg klarte ikke å ta vare på meg selv. I lange perioder over flere måneder måtte jeg ha fotfølgingsvakt 24 timer i døgnet, fordi jeg ikke kunne ta vare på meg sjøl. Jeg spiste tapet av veggene, hørte stemmer og forstod ikke verden. Alt raste, forteller Arnhild.

Men så gikk det heldigvis oppover igjen - helt til hun var blitt frisk fra lidelsen. I intervjuet med nrk.no fortalte hun:

Jeg blir ofte spurt om løsningen, hva som hjalp. Men det var ikke én løsning. Det var et samarbeid gjennom veldig mange instanser.

Jeg fikk en dyktig terapeut, en dyktig rådgiver i Aetat, en dyktig lege og ansvarsgruppe, et sosialkontor som betalte for terapitimer og så videre. Flere småbiter i samarbeid med meg.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om psykose