facebook 

Hjelptilhjelp.no

Portretter om psykose

Siste portretter om psykose - Siste portretter om psykisk helse

I en episode av dokumentarserien Sinnsykt som går på NRK Nett-tv fikk vi møte Emil som har hatt diagnosen paranoid schizofreni. Vi får se hvordan han hadde planer om å ta livet sitt, men hvor omsorg fra vennene og det å søke hjelp reddet ham.

Bilde: Skjermdump fra nrk.no, SinnsyktDu kan lese mer om dokumentarserien her.

 

Fikk en psykose i ungdomsårene

Emil har slitt med psykisk lidelse i mange år. I episoden blir han fulgt av programleder Cecilie Kåss Furuseth.

- Jeg fikk mitt første møte med psykiatrien som åtteåring, forteller han.

- Jeg hadde mye angst, og stilte mange eksistensielle spørsmål. Han forteller at han fikk nytt håp om å få et godt liv da han sluttet på ungdomsskolen. Da tenkte han at nå skulle han glemme hele historien sin, og fullstendig begynne på nytt. 

- Da slo det tilbake, og jeg fikk en psykose. 

 Realitetsbrist

En psykose er en psykisk lidelse hvor personen opplever realitetsbrist og forstyrret tenkning, i tillegg til at man får vansker med å fungere som normalt i hverdagen. 

Emil forklarer i episoden at under psykoser kan man bli veldig opphengt i ting, og disse temaene kan egentlig være hva som helst. For Emil sitt vedkommende var svartes rettigheter på 1800- og 1900-tallet. Han forteller at han identifiserte seg med slavene, og at dette ble noe som styrte mye av livet hans. 

- Jeg ville lide, og hang mye på Brugata. 

Han malte seg også svart i huden. Emil reflekterer omkring dette i ettertid, at han der og da gjorde det i solidaritet, men han skjønner i ettertid at det ble oppfattet negativt av mennesker omkring. 

- Jeg hadde jo ikke kontroll, forteller han.

 

Hadde planer om å ta livet sitt

I episoden på Sinnsykt får vi høre mer fra hans personlige historie. Vi får høre om innleggelser og om en kamp for å bli bedre, og om hvordan han selv tenker om psykisk helse og psykisk sykdom.

Ikke minst forteller han om at han nylig hadde konkrete planer om å ta livet sitt. Han ble i siste liten reddet av vennenes omsorg - som fikk spurt han rett ut om disse tankene, og det ble den nødvendige oppvåkningen for ham om hva han var i ferd med å gjøre.

- Jeg tror det er en slags liten vrangforestilling, det å ville dø, sier han.

Emil har idag et klart råd til andre som har selvmordstanker.

- Snakk om det, og få det ut. Det er lurt å gå ut av sitt eget hode når man har de greiene der.

 

Annonse

Les mer om psykose

Cannabis framskynder psykose

Psykosen kom nærmere tre år tidligere hos pasienter som hadde brukt cannabis. Reduksjon av cannabisbruk kan forsinke og kanskje hindre psykose.
Psykose

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter