Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterDe seks stemmene jeg hører har hver sin forskjellige funksjon. To vil bestemme hva jeg skal gjøre, som for eksempel: «Hopp i vannet» midt på vinteren. Eller de sier «ta livet av deg» og beskriver hvordan jeg skal gjøre det. 

 Dette forteller Ingvild (30) til Klikk.no. Hun har en schizoaffektiv lidelse, depressiv type. Ingvild forteller til Klikk.no:

En av stemmene holder tiden for meg på en veldig kjip måte: «Du har 0.3 sekunder på deg til å gå en kilometer, ellers blir det bråk». En annen av dem bare gråter hvis jeg ikke vil ta fra hverandre vekkerklokka, en stemme vil at jeg skal ta på meg gul kjole med røde polkadotter på, eller så synger hun skingrende, det har liksom tatt vekk litt av gleden ved musikk.

Men alle de fem er samstemte om at de vil at jeg skal ta livet av meg. Den siste sjette stemmen er ganske rolig, han pleier å si at stemmene mine er gale: «Ingvild, stemmene dine er klin sprø, akkurat som deg!».

Hun fortsetter:

Da jeg var mindre, var jeg overbevist om at alle andre også hørte stemmer. Jeg tenkte ikke over at dette kunne være en sykdom, jeg tenkte at alle andre sine stemmer bare var litt mer stille, men at sikkert alle hadde en venn i hodet.

I artikkelen på Klikk.no kan du lese mer om hvilken hjelp Ingvild har fått for lidelsen. Der er det også intervju med psykologer som forteller mer om hvor vanlig det er å høre stemmer, og om hvilken hjelp som kan være nødvendig. Blant annet forteller Lill Kjersti Skryten at det første du bør gjøre dersom du hører stemmer er å tenke på hvordan livet ditt er akkurat nå for å se om det er noe som kan forklare at du hører lyder eller stemmer.

Bærer du på stressende hendelser fra tidligere, hva kan ha påvirket deg? Å få oversikt over livet ditt kan hjelpe til å finne årsakssammenhenger

Det er viktig å gripe fatt i det tidlig slik at en forstår hva som skjer og kan følge med på symptomene dersom det er plagsomt og hyppig.

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den