hjelptilhjelp banner

Dagens krav til korte behandlingsforløp gjør det vanskelig å bygge den relasjonen som kreves for å hjelpe mennesker med psykoselidelser. Det mener leder Gunnar Brox Haugen i SEPREP, som feirer 25-årsjubileum med å gi ut bok.

Dette skriver Napha i en artikkel på sine nettsider.Vær en bærer av håpet. Gå inn for å forstå, og vær nysgjerrig på folk. Møt dem som hele mennesker og ikke et sett med symptomer, oppfordrer Gunnar Brox Haugen.

Gunnar Brox Haugen har akkurat vært blant forfatterne bak en helt ny bok om psykose.

Det har vært mye stigma rundt schizofrenibegrepet og psykoselidelsene. Nyere viten viser at det er all mulig grunn til optimisme og en positiv tilnærming til folk med psykoselidelser. For eksempel ser man gode resultater på psykososial tilnærming overfor unge folk som debuterer med psykoselidelser, forteller Haugen til Napha. 

  1. Surviving schizophrenia

    Video: Surviving schizophrenia

    For å se hele filmen, klikk her

Han understreker videre at i behandlingen av psykoselidelser er relasjonen det første som må på plass - dernest konkrete metoder i forhold til behandling. Altså: relasjon først, så verktøy.

Først må man bygge relasjonen gjennom å se mennesker som hele og meningsbærende vesener i en verden. Først når man kjenner folk og får et tillitsforhold til dem kan man ta frem verktøykassa.

 

Kilde

Les mer om psykose