Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterDagens krav til korte behandlingsforløp gjør det vanskelig å bygge den relasjonen som kreves for å hjelpe mennesker med psykoselidelser. Det mener leder Gunnar Brox Haugen i SEPREP, som feirer 25-årsjubileum med å gi ut bok.

Dette skriver Napha i en artikkel på sine nettsider.

Vær en bærer av håpet. Gå inn for å forstå, og vær nysgjerrig på folk. Møt dem som hele mennesker og ikke et sett med symptomer, oppfordrer Gunnar Brox Haugen.

Gunnar Brox Haugen har akkurat vært blant forfatterne bak en helt ny bok om psykose.

Det har vært mye stigma rundt schizofrenibegrepet og psykoselidelsene. Nyere viten viser at det er all mulig grunn til optimisme og en positiv tilnærming til folk med psykoselidelser. For eksempel ser man gode resultater på psykososial tilnærming overfor unge folk som debuterer med psykoselidelser, forteller Haugen til Napha. 

  1. Surviving schizophrenia

    Video: Surviving schizophrenia

    For å se hele filmen, klikk her

Han understreker videre at i behandlingen av psykoselidelser er relasjonen det første som må på plass - dernest konkrete metoder i forhold til behandling. Altså: relasjon først, så verktøy.

Først må man bygge relasjonen gjennom å se mennesker som hele og meningsbærende vesener i en verden. Først når man kjenner folk og får et tillitsforhold til dem kan man ta frem verktøykassa.

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den