facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om psykose / schizofreni

Siste nyheter om psykose - Siste nyheter om psykisk helse


Det er vanligere enn du tror å høre stemmer i hodet, viser ny forskning.

Det er velkjent kunnskap at det å høre stemmer i hodet er forbundet med psykisk lidelse. Nå viser amerikansk og europeisk forskning til at dette ikke alltid er tilfellet. Mellom 2 og 4 prosent av oss hører stemmer som ingen andre hører, men mange av disse trenger ikke hjelp for det.Å høre stemmer som andre ikke hører er sannsynligvis mer utbredt blant Norges befolkning enn mange tror, sier forsker Bodil Kråkvik som har jobbet med psykisk helsevern i Trøndelag i mer enn 15 år.

Tre av fire som hører stemmer i hodet er ikke diagnostisert med en psykisk lidelse, noe som tilsier at det er flere friske enn psykisk syke som hører stemmer, sier Kråkvik.

Forsker Aylish Campbell sier:

Vi vet at mange i befolkningen hører stemmer, men uten at de opplever behov for å søke hjelp fra psykisk helsetjeneste. Det virker ikke som om det å høre stemmer fører til problemer i seg selv. Det som betyr mest er hvordan menneskene tolker stemmene.

Tidligere studier har vist at mange av de som hører stemmer har hatt en traumatisk barndom. Forsker Campbell forteller at 70% av alle som hører stemmer kan peke på en traumatisk livshendelse som utløste stemmene. Samtidig forteller han at mange opplever stemmene som "nyttige". F.eks kan det å snakke med stemmene kan redusere angst og isolasjon. 

KilderSkrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Annonse

Les mer om psykose

Drøm i våken tilstand. En bok om psykose

"Drøm i våken tilstand" er en ny bok (2013) som presenterer tekster fra sju personer som selv har opplevd psykose! Boken beskriver hvordan psykosen gir mening for den som rammes av den, og hva som var til hjelp på veien ut av psykosen.
Psykose

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter