Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterKan vi bryte dårlige vaner ved å være mer nysgjerrige på dem? Psykiater Judson Brewer studerer sammenhengen mellom mindfulness og avhengighet, fra røyking til overspising og alle andre ting vi gjør på tross av at vi vet vi ikke har godt av det. Lær mer om mekanismene bak hvordan (u)vaner dannes, og lær en teknikk som kan hjelpe deg til å bryte med avhengigheten.

 Slik introduseres foredraget på Ted Talks sin hjemmeside, hvor foredraget fra Judson Brewer er fritt tilgjengelig.

Han viser til mange mislykkede forsøk hvor personer prøver å "tvinge seg selv" til å bryte med en uvane, f.eks å slutte å røyke, gjennom å ta i bruk ulike former for mindfulness-teknikker.

Hva om vi ble virkelig nysgjerrige på vår umiddelbare opplevelse, spør psykiateren.

Han bruker følgende eksempel:

En røyker ble bedt om virkelig å være nysgjerrig på hvordan det oppleves å røyke, altså å virkelig kjenne etter på opplevelsen der og da. Røykeren kom fram til følgende erkjennelse:

Vel, det lukter som sur ost og smaker som kjemikalier, blæh!

Ifølge Judson Brewer ble dette starten på en reell sjanse for å slutte å røyke. 

Psykiateren viser til at det ble en emosjonell erfaring for røykeren, i motsetning til den kognitive (tankemessige) erfaringen som hun hadde fra før, og som sa at "Ja, jeg vet at røyking ikke bra for meg." 

Det er ingen magisk kur, understreker psykiateren. Uvanene vil ikke nødvendigvis bare fordufte på denne måten, men ved å inkludere følelsene og den umiddelbare opplevelsen i møte med den dårlige vanen, kan man uten å måtte prøve å "tvinge seg selv" ende opp med... å gi slipp på den.

Her kan du se hele foredraget 

 

    1. Gode råd mot dårlige vaner

 

Kilde

 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…