hjelptilhjelp banner

Mange tusen barn bruker de neste dagene til å dempe eget håp, jobbe for at stemningen i familien blir slik at julaften i år skal bli bedre enn den kanskje var i fjor.

 Dette skrev Marius Sørensen Sjømæling, generalsekretær i organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR), i en kronikk på Aftenposten i førjulstiden i fjor - men det er liten grunn til å tro at det ikke også skal ha gyldighet i år.

Han fortsetter:

- På denne tiden, som barn, var jeg godt i gang med å forberede alle tenkelige og utenkelige scenarier for julaften. Jeg jobbet hardt for at mamma skulle være i form til 24. desember fra klokken 15.00 til klokken 23.00, for da kunne alt bli bra!

 

"De andres jul" virker perfekt

Marius Sørensen Sjømæling har lenge vært åpen om sin oppvekst i en familie hvor det var alvorlige rusproblemer. Han setter i sin kronikk søkelyset på den vonde opplevelsen julen er for barn i en slik situasjon. Opplevelsen av at andres jul er "perfekt" kan være altoverskyggende. Han skrev:

- Det er kanskje ingen som har den perfekte jul, men når julen skaper mer kaos, krangel og bråk hjemme enn det skaper hygge, ja da virker alle andres jul helt perfekt. For som barn så måler vi vår egen situasjon og vårt eget liv opp mot alle de «normale» rundt oss.

 

 1. Barweb sin julechat

  barsnakk-rusmisbrukere-chat

  Barn av Rusmisbrukere skriver på sine nettsider:

  - Det nærmer seg jul, juleferie og mange lange dager for mange. Vi vet at det er mange som har ekstra behov for noen å snakke med, og vi holder BARsnakk åpent, som tidligere år, for å kunne ta imot alle hendvendelsene som kommer.

  - BARsnakk-chatten har siden oppstarten holdt ekstra åpent i og rundt julehøytiden og pågangen er ekstra stor i romjulen. 2014 er intet unntak og vi holder derfor åpent alle dager bortsett fra julaften og nyttårsaften.

 2. Hjelpetelefon

  denne lenken finner du informasjon om Kirkens SOS sin hjelpetelefon. Ikke nøl med å ta en telefon om du kjenner at du har behov for det!

 

- En dag kan du lage din egen jul

Sjømæling oppsummerer:

- Vi går nå inn i de tapre barnas tid. De små heltene som bruker hver eneste dag frem til jul til å bygge opp skjoldene sine, klare til krigen som skal komme. Krigen mellom mamma eller pappas behov for rusmiddel, og «mitt» behov for at mamma eller pappa får hjelp til å bli friske. 

Han retter seg i sin kronikk først og fremst til disse tapre barna:

- Det ikke din feil, selv om de voksne ikke tar ansvar.

- Du er fortsatt en helt som kjemper hver dag, og en dag så kan du faktisk lage din egen jul, som kan bli så god som akkurat det du vil.

 

Kilde: 

 

Les mer om rusproblemer

Rusavhengighet

- Alle kan bli rusfri

Båtturen hav(b)rus skal få rusmisbrukere rusfri. Visjonen er: - Alle kan bli…