Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Etter å ha lest historien om Pål (21) som liveblogget veien til heroinhelvete, bestemte Carl-Erik Grimstad (V) seg for å ville endre hele rusomsorgen. - Å holde folk motiverte under ventetid og behandling har lenge vært en utfordring i norsk rusomsorg, som ble spesielt tydelig i saken om Pål, sier Carl-Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre, til Dagbladet.

 Dette skriver Dagbladet.no.

De skriver videre:

Dagbladet fortalte i mai historien om Påls liv og omfattende blogging på nettet. Etter flere år med depresjon, rotløshet og ruseksperimentering valgte nemlig 21-åringen å begynne med heroin.

I en oppfølgende sak skriver Dagbladet.no om Pål:

Flere ganger ønsket han behandling og å bli rusfri, men delvis på grunn av lang ventetid mistet han motivasjonen underveis. 

 

- Nøkkelen er å fange motiverte brukere 

Pål rushistorie endte med døden, og i etterkant fikk hans historie mye oppmerksomhet. Dagbladet.no intervjuet helseminister Bent Høie om saken. Der kom det fram:

- Da Pål først var motivert for behandling måtte han vente i lang tid. Er ikke nøkkelen i rusbehandling å ha et tilbud da brukeren først er motivert?

- Det er helt riktig, nøkkelen er å fange motiverte brukere. Derfor jobber vi for å redusere ventetiden, og den er redusert i snitt med en måned de siste årene. Vi har utvidet antall steder som man kan velge mellom, i hans historie går det fram at han foretrakk enkelte steder framfor andre.

Rusavhengige har tro på ulike behandlinger, og skal derfor ha mulighet til å velge via fritt behandlingsvalg. Der det under de rødgrønne var flere institusjoner som var i ferd med å bli nedlagt, behandler vi nå enda flere. Selv om det selvsagt hender at institusjoner også har fullt opp, sier Høie.

 

Etterlyser "forvern" innenfor rusomsorgen

I en sak på Dagbladet.no snakker de med Carl-Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre. Han forteller:

Det er helt avgjørende at folk holder seg motiverte så de ikke faller fra underveis, som tragisk nok skjedde med Pål. Og det skjer med mange flere. Vi må etablere et forvern og sørge for at folk får behandling med en gang de trenger det.

I denne sammenheng brukes begrepet forvern. Dagbladet.no skriver:

Ettervern er et kjent begrep på rusfeltet, men «forvern» er ikke et like etablert begrep.

Før nå – hvis Venstre får viljen sin.

 

Hjelp også mens man venter på behandling

Nærmere bestemt har Venstre foreslått en ny rusbehandlingsmodell. Carl Egil Grimstad forteller til Dagbladet.no:

Mange av de betryggende rammene og oppbyggelige aktivitetene i behandling bør kunne sikres også under ventetiden. Et aktivitetssenter, en oppfølger, tilgang på helsetjenester og daglige vurderinger av medisinering.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, mener at situasjonen er kritisk for dem som står i kø til behandlingsinstitusjoner. Han støtter Venstre sitt nye forslag.

Dette er en konstruktiv måte å tilpasse helsetjenesten til den kommende rusreformen, sier Knutsen til Dagbladet.no.

Savner helhelstanke i rusomsorgen

Også Michelle Muren (31) intervjues av Dagbladet.no. Hun savner en helhetstanke i rusomsorgen. Hun forteller til Dagbladet.no:

De fleste som ruser seg gjør det fordi de ikke har det bra. Mange gjør det for å få en flukt – fordi det er noe de ikke klarer å håndtere, som de ikke har verktøyene til å stå i. Ambivalensen kommer gjerne av spørsmål som «er jeg sterk nok til å håndtere et rusfritt liv?».

Kan jeg klare å leve et liv med alle minner, all sorg og smerte – alt det som var grunnen til at jeg begynte å ruse meg i første omgang – kan jeg leve med det, men uten muligheten til å ruse meg for å flykte?

Mange har brukt rusen som en måte å leve på, eksempelvis om de har tunge depresjoner eller har vært suicidale.

 

Vil du vite mer?

Her kan du lese hele saken, og de sentrale linjene i Venstres forslag til en ny rusbehandlingsmodell.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om rusproblemer