Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

En studie gjort ved Universitetet i Oslo viser at angst- og depresjonssymptomer hos voksne er nærmere tredoblet under koronatiltakene. Samtidig mottar Kirkens SOS dobbelt så mange samtaler som omhandler selvmord enn før tiltakene.

Bilde: av Makenna Entrikin på UnsplashDette skriver nrk.no.

 

Kraftig økning i angst- og depresjonssymptomer

De skriver videre:

– I likhet ved tidligere større pandemier, ser vi en klar økning i angst- og depresjonssymptomer, forteller førsteforfatter Omid Ebrahimi, som er stipendiat ved psykologisk institutt på UiO.

Han har ledet studien, som er blant verdens første og største studier av hvordan tiltak under pandemier henger sammen med psykisk helse.

Den er basert på en representativ undersøkelse av 10.084 voksne. Forskerne så på de tre første ukene med smitteverntiltak under covid-19.

Nrk.no viser videre til at hovedfunnet var at forskerne så en to- til tredobling av angst- og depresjonssymptomer i den voksne befolkningen i Norge i denne perioden.

– Det er veldig viktig å nevne at for de aller fleste vil dette være forbigående når tiltakene gradvis lettes på, men for noen vil disse symptomene ha langtidskonsekvenser og dette skal vi følge med på videre, forteller Ebrahimi til nrk.no.

 

Også økt pågang til Kirkens SOS - mange forteller om selvmordstanker

Nrk.no skriver også at Kirkens SOS har merket en stor pågang til deres hjelpetelefon. 

Normalt får de gjennomsnittlig inn 500-600 henvendelser per døgn, mens nå ligger det på 600-900 henvendelser per døgn.

– Det som har økt mest hos oss er innringere med tanker som omhandler selvmord. Det har doblet seg i antall, forteller fagansvarlig i Kirkens SOS, Lene Hopland Bergset.

 

- En trussel mot psykisk helse verden over

Nettavisen skriver også om en lignende sak: 

Koronakrisen er en trussel mot psykisk helse verden over, advarer FN torsdag, og ber om at det tas grep for å demme opp for påkjenningene pandemien medfører.

De skriver videre:

– Vi vet at den nåværende situasjonen, frykten og usikkerheten, den økonomiske omveltningen, alt forårsaker eller kan forårsake psykisk nedtur, sier leder for Verdens helseorganisasjons avdeling for mental helse og stoffmisbruk, Devora Kestel.

Budskapet fra FN torsdag er at alle land må inkludere tilgang til psykososiale helsetjenester og psykisk krisehjelp når de utformer sin plan for å håndtere koronakrisen.

Vil du vite mer? Her kan du lese hele saken på nrk.no og på Nettavisen.no.

 

Kilde

 

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om samfunnsperspektiv på psykisk helse