Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Trenden i dag er at det bare er du selv som er ansvarlig for din egen lykke: Du skal se mulighetene, tenke positivt, være en vinner i ditt eget liv. Men det er ikke alle syke som «vinner», selv om de bruker mentale teknikker.Dette skriver Torgeir W. Skancke i et innlegg på Aftenposten.no som har vært delt mye i sosiale medier. Innlegget har stor relevans for mennesker med ulike livsutfordringer og livskriser - i møte med troen på en "quick fix" i møte med dype livsutfordringer. 

Skancke ser selv i innlegget tilbake til en svært tung tid i sitt eget og familiens liv - og hvordan selvhjelpslitteraturen dramatisk kom til kort i en slik situasjon:

På dette tidspunktet var familiens liv en ekstremtilværelse som handlet om å overleve. Vi visste at gutten vår som hadde vært alvorlig syk i 15 år, snart skulle dø.

Det var en desperat situasjon, hvor de foruten å ha gutten i ordinær medisinsk behandlingen, også prøvde alternative behandlinger - og tydde til selvhjelpslitteratur. I denne litteraturen kom han over mange løfter om gode liv og kjappe løsninger på store problemer; som i eksempelet "Bli lykkelig på 10 minutter."

Skancke forteller også om lignende erfaringer fra å gå på diverse motivasjonsseminarer, blant annet fra en motivator fra Olympiatoppen, som understreket betydningen av "entuisasme og begeistring." Skancke skriver om dette:

Jeg har liten grunn til å betvile Olympiatoppens resultater. Jeg har også stor tro på betydningen av tankens kraft. Det er heller ingenting galt med å få påfyll i hverdagen. Problemet starter når motivatorene, mentaltrenerne og coachene beveger seg fra idrett og næringsliv til mennesker i livskrise.

Også i en akutt sykdomssituasjon skal du tenke som en toppidrettsutøver: Du skal vinne!

Torgeir W. Skancke gir uttrykk for bekymring rundt enkle selvhjelpsløsninger i møte med dype livsproblemer, og han viser til at trenden i dag er at det bare er du selv som er ansvarlig for din egen lykke. Han skriver:

For de fleste er det mye å hente i selvhjelpsteknikker i hverdagen: Du kan komme deg ut av offerrollen, dempe tanker om at «skjebnen» er ute etter deg, og øke troen på egne evner.

Men han understreker samtidig:

I hvilken grad gir «prestasjonssamfunnet» også rom for nederlag? For det er ikke alle syke som «vinner», selv om de bruker mentale teknikker.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om samfunnsperspektiv på psykisk helse

Samfunn

Unyansert om diagnoser

Psykologspesialist Birgit Valla tar til orde for å fjerne alle psykiatriske diagnoser.…