hjelptilhjelp banner

Ikke legg steiner i veien, men forstå barna bedre.Dette skriver psykologspesialist Guro Øiestad i et fint innlegg på nrk.no. Innlegget er et motsvar til en kronikk fra allmennlege Torkil Færø, som langt på vei anbefaler å aktivt legge vanskelige steiner i veien for barna, for å trene opp motstandskraften. 

Psykolog Øiestad tar til motmæle imot dette. Hun skriver:

- Selvstendighet vokser fram fra retten til å være avhengig og liten, ikke ved at barnet presses til å være selvstendig og stor. Ved å få lov til å være liten, kan man bli stor på en trygg måte.

 

Behov for å få utforske - og for å få trøst og beskyttelse

Hun tar utgangspunkt i et viktig prinsipp fra tilknytningspsykologien når hun skriver:

- Barn kommer til verden med to helt grunnleggende behov: En sterk trang til å utforske og mestre omgivelsene, og et altoppslukende behov for å bli ivaretatt, forstått og hjulpet. Det siste skaper grunnlaget for det første. Utforsking, læring og mestring utløses når barnet får knytte seg til minst en voksen og føler seg sett, hørt og forstått.

Øiestad beskriver kompliserte oppdrageroppgaver på en enkel og treffende måte. Hun skriver videre:

- Et engstelig barn som trenger trøst og beskyttelse, skal rett og slett få tilgang til trøst og beskyttelse. På den måten lærer barnet etter hvert også å kunne trøste seg selv, og andre.

Men å forstå barn dreier seg like mye om å la barn holde på med sitt, når de er i modus til det, fortsetter hun. Å forstå barn dreier seg altså ikke om å invadere dem med omsorg, men om å være tilgjengelig for nærhet når barnet trenger nærhet, og på andre siden gi frihet til utforsking når barnet er i utforskermodus.

Guro Øiestad har for øvrig skrevet en veldig fin bok om barn og selvfølelse

Les mer om samliv og foreldre

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13396 abonnenter