Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterI barneverden er kjeft noe av det mest alvorlig som kan inntreffe. Du har skyldfølelse for det du har gjort. Eller du har skamfølelse for den du er. 

Dette skriver psykologspesialist Bård Lyster i en velskrevet artikkel på RBnett.no om kjefting.

Mine mørkeste stunder som forelder er når jeg kjefter på de to guttene mine. Som i dag, da minstemann ville bytte matboks på vei ut trappa, skriver psykologen. 

Han understreker at å kjefte på barn er noe som vi ikke har å være stolte av, men som vi alle som er foreldre gjør. Bård Lyster skriver: 

Å kjefte på barn er å utøve vold mot deres selvfølelse. Det skader deres følelse av integritet, egenverd og selvrespekt. I barneverden er kjeft noe av det mest alvorlig som kan inntreffe. 

Når de voksne kjefter krymper du inn i deg selv. Du slår blikket ned, vender deg bort og gråter. Du har skyldfølelse for det du har gjort. Eller du har skamfølelse for den du er.

Selv om vi har avskaffet fysisk vold i barneoppdragelsen, så henger kjefting igjen, hevder psykologen.

Han anbefaler boken Selvfølelsen hos barn og unge av Guro Øiestad for de som vil lese mer om kommunikasjon med barn.

Kilde

  • Kjeft. rbnett.no (NB: krever abonnement å lese)


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…