Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

– Foreldre kan få en opplevelse av å mislykkes når de har barn som er kresen. Vær raus med hva som er normalt og husk at hos mange går det over, forsikrer forsker.

Bilde: av Matthew Smith på UnsplashDette skriver forskning.no. De skriver videre:

En ny studie fra NTNU viser at ett av fire barnehagebarn er så sære i matveien at de defineres som kresne av forskerne.

Det skal faktisk litt til for å bli definert som kresen. Noen vokser det av seg, andre utvikler det etter hvert, og for noen barn blir det en hemsko som begrenser barnet i å dra på besøk til venner eller i en bursdag.

Det er Silje Steinsbekk, professor i psykologi ved NTNU og forsker på barns spisevaner, som står bak en studie om kresenhet som nylig ble publisert i et internasjonalt tidsskrift. Forskning.no trekker fram ni råd eller momenter som kan være nyttige å kjenne til for foreldre med kresne barn.

 

 1. Ikke tving barnet til å spise

  Forskning.no skriver at oppfordringer ofte må til, men at det ikke blir riktig å tvinge barnet til å prøve mat det ikke liker.

 2. Må smake 10-15 ganger før det er mulig å si om man liker matretten eller ikke

  Eksponering virker. Jo mer man får barnet til å prøve, jo bedre er det. Men det kan tid før det har effekt. Steinsbekk forteller til forskning.no:

  -Studier viser at smaking må til – ti til femten ganger før man kan si om man liker noe eller ikke. En gang holder ikke. Jo eldre barnet blir dess flere ganger må det gjentas. Det lønner seg med andre ord å få barnet til å smake mange ganger på mye forskjellig mat helt fra det er liten. Eksponering virker.

 3. Kresenhet er arvelig.

 4. Ja, foreldre kan påvirke kresenhet

  Forskning.no skriver:

  – En autoritativ foreldrestil er det som best fremmer en god utvikling hos barn. Det vil si mye varme, men også struktur og tydelige grenser.

  I studien fant forskerne at barna hadde mindre risiko for å bli mer kresen hvis foreldrene var gode til å skape rammer eller struktur.

 5. Noen vokser det av seg

 6. Lek med maten, skap nysgjerrighet

  – Ingen vinner hvis man lar mat og måltider bli en kamparena. Vær leken, nysgjerrig og involverende! oppfordrer forskeren, ifølge forskning.no.

 7. Følsomme barn er mer utsatt for kresenhet

 8. Utnytt at barnet er sultent

  Både barn og voksne som er sultne kan være mer åpen for mat som man ellers ikke er så glad i, understrekes det i artikkelen.

 9. Vær raus med deg selv og barnet

  - Foreldre kan få en opplevelse av å mislykkes når de har barn som er kresen. Vær raus med hva som er normalt og husk at hos mange går det over, forsikrer Steinsbekk, skriver forskning.no.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om samliv og foreldre