Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterSom fjortenåring begynte Sofia Åkerman å skade seg selv. Kampen mot sitt indre monster, som hun kaller det, var så stor at hun på nitti-tallet tilbrakte to år på sykehus. 

I 2010 gav Sofia Åkerman ut sin andre bok med tittelen «For å overleve - en bok om selvskading». Den første boka med tittelen «Sebrapiken» ble utgitt for fem år siden. Nå kommer boka «For å overleve», hvor Sofia fokuserer på det å være en som skader seg selv, og hvor teori og praktiske råd går hånd i hånd.

 

Spiseforstyrrelser og selvskading

Sofia Åkerman er født i 1984 og oppvokst i Bjärred i Sverige. Under hele sin tenåringstid led hun av spiseforstyrrelser og selvskading.

- Jeg har arr både på innsiden og utsiden, sier Sofia. Etter to år på sykehus med behandling og rehabilitering lyktes hun endelig med å fullføre skole og studier.

Hun er utdannet som sykepleier, men har valgt å arbeide heltid som forfatter og foreleser.

 

Indre kamp

For de fleste av oss er det vanskelig å forstå at noen skader seg med vilje. For hvordan skal vi forstå en person som påfører seg selv smerte og samtidig sier at det er godt på en måte?

I sin siste bok skildrer Åkerman sin kamp mot selvdestruktiviteten.

Boka retter seg mot de syke, deres pårørende samt skole- og helsepersonell. Samtidig vil det være lærerikt å lese boka hvis man ønsker å forstå og hjelpe noen som skader seg selv.

Sofia Åkerman var gjest i God morgen Norge. Hun kom sammen med doktorgradstipendiat ved nasjonalt senter for selvmordsforskning ved Universitetet i Oslo, Anita Johanna Tørmoen.

Anita har møtt Sofia Åkerman ved flere anledninger og på forelesninger. Tørmoen forsker på selvmord, forebygging og er spesialist i pedagogisk-psykologisk rådgivning.

 

Kilde: 

 


 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…