Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Her leser du om Marthe (28) som for åtte år siden mistet sin far i selvmord, og som har skrevet om det tunge tapet. Denne artikkelen er basert på Marthe Kragtorp sin egen fortelling i Det Nye, også publisert på Klikk.no.

  1. Om Marthe

  Marthe Kragtorp (28) mistet sin far i selvmord for åtte år siden. Nå har hun skrevet en tekst om det tunge tapet, savnet og alle spørsmålene som det vakte

 2. Tapet, savnet, og skyldfølelsen

  Kjære pappa: Hvordan kunne jeg fått deg til å bli? Da du tok livet ditt skrev du aldri noe brev til meg, men nå har jeg skrevet et til deg.

  Slik innleder Marthe sitt brev til sin far, åtte år etter selvmordet.

  Det er så mye jeg ville ha vist deg, så mye jeg aldri fikk sagt. Jeg skulle ønske du hadde ringt meg de kveldene du hadde det vanskelig. Da kunne jeg hjulpet deg, du hjalp jo alltid meg.

  Når noen tar selvmord, er det vanlig at de etterlatte sitter igjen med mye skyldfølelse omkring det som har skjedd. For Marthe sin del tok det lang tid før hun sluttet å bebreide seg selv daglig med slike spørsmål: - Hva kunne jeg gjort annerledes? Hvordan jeg kunne fått deg til å bli?

 3. Skulle ønske jeg ble spurt etterpå også

  Marthe skriver:

  Jeg hadde nok trengt profesjonell hjelp for å komme over sorgen etter deg, men rett etterpå, når folk spurte, var det for tidlig. Jeg forsto ikke hva som hadde skjedd, og sjokket ble for stort. I tillegg skulle vi planlegge en begravelse, vi skulle rydde et hus. Jeg skjøv alle mine tanker unna, og legene sluttet å spørre. Jeg skulle jeg ønske de hadde spurt meg i ettertid også.

  Hun understreker i brevet sitt at det er ment for andre mennesker som er i samme situasjon som henne. Hvert år dør 500 personer i Norge av selvmord, og mange er i samme situasjon, som etterlatte etter selvmord

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om selvmord og selvskading

Selvmord / selvskading

Grunner til selvskading

I et innlegg i BTbatt idag, skriver Jill Markussen (18) om selvskading. Det er ikke…