Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterJostein Pedersen - kjent fra tv - tenkte barna hans ville få det mye bedre om han tok sitt eget liv. Nå er han ute med boken "Nesten". 

I boken «Nesten» skriver Pedersen og tiden før og etter selvmordsforsøket i 2009. Han skriver i boken:

"Etter år med depresjoner, mislyktes jeg i å ta mitt egen liv. Da det ikke måte på hvor deprimert man blir! Men jeg ble på nytt glad i livet og innså at jeg kanskje ikke var så verst allikevel. Det var håp for meg også." 

 

Fortvilelsen drev ham til et selvmordsforsøk

Pedersen forteller til VG at han i etterkant av at selvmordsforsøket ble gjort kjent, fikk mye respons fra andre mennesker - som også opplevde at de hadde mislyktes i livet - i etterkant av dette.

Pedersen sier at han fikk en rekke slike henvendelser:

Åja, enormt mange. Hele spekteret, fra de som har vært i samme sted som meg, som altså har mislyktes, og fra andre som sliter og har det fryktelig tung, og så har jeg fått mange henvendelser fra gjenværende - enker, enkemenn, folk som har mistet nære i selvmord.

Det var jeg ikke forberedt på, og jeg var veldig redd fordi min fordom sier at folk flest sier at dette med selvmord er egoisme. Men ordet egoisme hørte jeg aldri. Tvert imot, det var skyldfølelse. De påtok seg skylden fordi en de var glad i hadde gjort det slutt. Det var mer den forferdelige fortvilelsen over at hvorfor så vi ingenting, sa ingenting, gjorde vi ingenting.

  

En skjult smerte - behov for større åpenhet

Pedersen blir også spurt om han tror noen kunne se hvor vanskelig han hadde det i forkant av selvmordsforsøket sitt.

Nei, det tror jeg ikke, for du blir så verdensmester - det har ikke med skuespill å gjøre - for det er jeg ikke flink til, men du bruker alle dine krefter på å ta på en maske, late som om alt er fantastisk. Det er den gamle klisjeen; hei, hvordan går det med deg? Joda, alt går så fint, så. Det er veldig menneskelig å late som om alt er greit.

Pedersen vokste opp med en voldelig far, og han har fått oppleve mye psykiske problemer i livet sitt. I 12-13 år har han gått på såkalte lykkepiller. Han forklarer at selvmordsforsøket ikke kan sies å ha vært egoistisk, fordi at han rett og slett var overbevist om at barna ville ha det bedre uten han.

Idag er han glad for at han ikke lyktes, og boken hans er en åpenhjertig beskrivelse av at selv det mørkeste livet kan snu og bli bedre. VG spør Pedersen om hvorfor han deler denne historien, og han svarer: 

Fordi jeg vil løgner, taushet og fortielser til livs. Depresjoner er jo vår nye folkesykdom, og det prates alt for lite om det og jeg har en intens overbevisning om at jo mer åpenhet, jo bedre. 

 

Kilde:

 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…