facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om
selvmord og selvskading

Siste nyheter om selvmord og selvskading - Siste nyheter om psykisk helse

Derfor er det viktig å være åpen om det, å tørre å spørre hvordan folk rundt deg har det og våge å dele egne følelser.Dette forteller psykologspesialist Ingrid Camilla Aasbøe Heggland til Haugesunds Avis.

 

Ulike grunner til selvmord

De skriver videre:

I jobben sin møter psykologspesialist Ingrid Camilla Aasbøe Heggland og klinikkdirektør Kenneth Eikeset i Helse Fonna mennesker som ønsker å avslutte livet sitt.Det kan være mennesker som har opplevd samlivsbrudd, mistet jobben, har økonomiske bekymringer eller ferske pensjonister som plutselig står uten en jobb å gå til hver dag. Og det kan være eldre mennesker som er alvorlig syke, mennesker med en psykisk lidelse, depresjon eller som har mistet virkelighetssansen.

 

Mange er i kontakt med legen om kroppslige plager

I artikkelen blir det også trukket fram følgende utsagn fra Kenneth Eikeset:Det å føle at du er en del av et fellesskap og å ha noe å gå til hver dag er viktig. Felles for mange av dem som tar livet sitt er at de har vært i kontakt med fastlegen sin om kroppslige plager før selvmordet, men de har aldri vært innom psykisk helsevern. Familie og venner kan se at de sliter, men får ikke tak på alvoret.

 

Flinke til å dekke over symptomer

Han forklarer at selv om blant annet muskelplager, vond rygg, søvnproblemer er årsaken til at fastlegen oppsøkes, så kan det ofte ligge noe mer bak. Eikeset sier:

Kroppen går i alarm-modus i en slik situasjon, da er det ikke uvanlig å fokusere mer på de kroppslige plagene. Menn er det ofte vanskeligere å vurdere, fordi de er flinke til å dekke over symptomer. De kan fungere greit på jobb, men likevel ha det svært vanskelig. Ofte står de pårørende igjen lamslått fordi vedkommende har klart å skjule plagene sine så godt.

Vil du lese hele saken? Du finner den her

 

Kilde

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Annonse

Les mer om selvmord og selvskading

Selvskading hos ungdom: Praktiske råd til foreldre

Når ungdommer skader seg selv føler foreldre seg ofte maktesløse i forhold til hva de kan gjøre for å hjelpe ungdommen. I denne artikkelen leser du hva foreldre kan gjøre dersom barnet deres har problemer med…
Selvmord og selvskading

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter