hjelptilhjelp banner

NRK.no: Pårørende, etterlatte og fagfolk er enige: En stor del av selvmordene i psykisk helsevern kunne vært unngått ved bedre oppfølging.

Dette skriver NRK.no på sine nettsiden denne uken. De viser til at det er registrert hele 124 selvmord i 2011 blant pasienter av psykisk helsevern, noe som er en dobling siden året før. Dette innebærer mer en et selvmord hver tredje dag.NRK forteller at nå varsler både fagfolk og etterlatte om at sviktende rutiner i det psykiske helsevernet fører til at mange dør - mange av disse dødsfallene kunne vært avverget.

 

Sviktende oppfølging før selvmord

Inttrykket vi har i forhold til henvendelsene som vi får er at det kunne blitt gjort mye mer for å gi god hjelp til de som trenger det, seier Gru Lunde, som er daglig leder ved LEVE, foreningen for etterlatte ved selvmord.

Det finnes ikke offisielle tall, men fagfolk NRK.no har snakket med bekrefter at den store hovedvekten av selvmordeneskjer i overgangen fra institusjon til et liv ute i kommunene.

 

Hjelp fra ikke-profesjonelle ved depresjon

Assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut, etterlyser lavterskeltilbod av ikke-fagfolk som et supplement til den tradisjonelle behandlingen. Disse kan bidra med egen erfaring som ikke helsepersonell har.

Ganske mange personer som kjenner på depresjoner og store tunge rom i sitt eget liv vil ha godt av å få vite at de ikke er de eneste som har slike følelser.

 

Kilde

Videoer om selvmord og selvskading

Les mer om selvmord og selvskading

Selvmord og selvskading

Pasientene ingen vil hjelpe

Som helsepersonell har jeg plastret mange sår. Men som pasient opplever jeg at personalet…