facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om
selvmord og selvskading

Siste nyheter om selvmord og selvskading - Siste nyheter om psykisk helse

Ifølge en ny studie var det en økning i selvmord blant ungdommer i USA etter premieren på Netflix-serien «13 Reasons Why».

Bilde: av Mike Labrum på Unsplash


Dette skriver VG.no. 

De skriver videre:

Den kritikerroste Netflix-serien har siden premieren i 2017 vært i hardt vær for sine grafiske fremstillinger av selvmord og selvmordstematikk. Nå har forskere ved National Institute of Mental Health (NIMH) publisert en studie som ser på eventuelle sammenhenger mellom serien og selvmord blant unge.

Ifølge VG.no ble studien det er henvist til gjort i samarbeid med flere sykehus og universitetsforskere utenfor instituttet. 

Studien fant en 28,9 prosent økning i selvmord blant unge amerikanere i aldersgruppen 10–17 år i måneden etter serien hadde sin premiere i april. VG.no skriver:

Økningen forskerne så i april var større en noen annen måned i den femårsperioden de undersøkte, som var fra 1. januar 2013 til 31. desember 2017. Spesielt unge menn dro statistikken opp.Studien er forsiktig med å trekke en direkte sammenheng mellom selvmordsøkningen og tv-serien, men advarer likevel i sin konklusjon mot effekten medier har på unge mennesker, skriver VG.no.

Også nrk.no har en sak i forhold til studien. De har intervjuet forsker og psykologspesialist ved Universitetet i Oslo og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, Fredrik Walby. Han forteller til nrk.no.

– Det er dette vi har fryktet. Tradisjonelle medier har retningslinjer for hvordan man skal omtale selvmord, men her har man en serie som har sprengt alle grenser, sier Fredrik Walby.

Han har lenge vært bekymret for smitteeffekten som serien kan gi i forhold til selvmord. Walby er svært kritisk til tv-serien "13 reasons why". Han forteller til nrk.no:

- Det fremstår som en ren forherligelse av selvmord. I tillegg blir metoden skildret og det er lite eller ingen fokus på hvordan man kan søke hjelp. Jeg er ikke overrasket over hva denne serien har ført til blant unge.

 

Kilde

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om selvmord og selvskading

Ny film om selvmord og selvmordstanker (LEVE)

Filmen LEVE er laget for å fremme åpenhet rundt selvmord og selvmordstanker. Filmen er laget i samarbeid mellom Røde Kors Ungdom, Røde Kors, Stiftelsen Olafs Minnefond og Unge LEVE.
Selvmord og selvskading

13 reasons why NOT

Livet kan være skikkelig dritt til tider, og spesielt i ungdomstiden. Slik innledes et…
Selvmord og selvskading

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13396 abonnenter