Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Som helsepersonell har jeg plastret mange sår. Men som pasient opplever jeg at personalet flykter når de hører om mine.Dette skriver Sarah, som er sykepleier og sosiologistudent, i et innlegg på nrk.no.

 

Selvskading - en måte å håndtere vanskelige følelser

Hun skriver videre:

Selvskading kan virke skremmende – så skremmende at selv helsepersonell ikke tør hjelpe. Hva er det som gjør disse sårene så mye skumlere enn for eksempel et amputert ben eller en åpen buk?

Det fins mennesker som skader seg selv med vilje. Årsakene varierer, men ofte handler det om psykisk smerte som blir så sterk at man må ty til annen smerte for å klare seg.

 

Et utbredt problem

Selvskading er vanligst blant ungdom som mangler språk til å beskrive vonde følelser, samt evne til å håndtere dem, skriver Eriksen, og hun legger til:

Men også voksne selvskader. I USA selvskader rundt fire prosent av den voksne befolkningen, noe som tilsvarer flere millioner mennesker.

 

Kan bli "avhengig" av selvskading

Eriksen skriver:

Selvskading fremkaller endorfiner. Man kan bli avhengig – slik som av røyking.

Derfor må den som selvskader ikke bare lære nye, gode mestringsstrategier; man må også avvennes.

Siden selvskadingen som regel henger sammen med psykisk smerte, kan det også være behov for hjelp til bearbeiding av traumer og lignende.

 

- Behandlingen av selvskading skremte meg

I innlegget skriver hun at selvskading også er en risikofaktor for selvmord, og at det er mange grunner for å prioritere å gi hjelp til mennesker med selvskadingsproblematikk. Men slik er det ikke nødvendigvis, forklarer hun. 

Som sykepleier trodde jeg at jeg var en del av et helsevesen som tok godt vare på mennesker, enten de hadde fysiske eller psykiske behov. Det tror jeg ikke lenger. Behandlingen av selvskading skremte meg.

Det er derfor jeg skriver dette innlegget. I håp om at noen vil skjønne.

Som helsepersonell har jeg plastret mange sår. Men som pasient opplevde jeg at personalet bare flyktet da de hørte om mine.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om selvmord og selvskading

Selvmord / selvskading

Grunner til selvskading

I et innlegg i BTbatt idag, skriver Jill Markussen (18) om selvskading. Det er ikke…