Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Mimi og "Oda" var begge forelsket i samme mann, på ulik tid. De fikk begge erfare hva det vil si å leve med en voldelig mann. De forteller sin historie i en sterk sak på nrk.no.

Bilde: av Jen Theodore på UnsplashSelve saken finner du på nrk.no, men her gir vi deg en liten gjennomgang.

 

Sjarmert og følt seg sett

De skriver:

Han var høy, maskulin, sjarmerende. Litt mystisk. Likt av alle. På Facebook i dag har han et vennlig fjes. Men bilder forteller ikke alt.

Mimi var sammen med ham først. Hun var 15 da de møttes. Litt usikker, men også bestemt, opptatt av rettferdighet. Kanskje litt ensom.

Han var 17 år da han la merke til Mimi. Fikk henne til å føle seg sett for første gang. Hun dagdrømte om hvor fint de kom til å få det.

 

Tegn på at noe var galt

De blir etter hvert sammen, og det går noen måneder før den voldelige atferden viser seg.

Det går noen måneder før han begynner å dytte henne, tar tak i kinnene, skviser munnen hennes sammen.

Han tåler ikke at Mimi har andre kompiser. Sinnet er eksplosivt, men hun er ikke redd. Ikke ennå.

Når hun flytter inn i hybelleiligheten hans, kommer kontrollbehovet hans til syne. Han er ofte er sjalu, men det er vel normalt i et forhold? Sjalusien bekrefter vel bare at han er redd for å miste henne?

 

- Jeg kan hjelpe ham

I tiden som følger er Mimi opptatt av å "hjelpe ham". - Kanskje de kan jobbe sammen for å styrke tilliten, og få et enda tettere bånd? spør hun seg selv.

Margun Bjørnholt ved NKVTS utdyper overfor nrk.no at slike tanker er vanlige.

Når voldsutsatte snakker om partneren, er det ofte en person som fremstår som en som ikke har det bra, og de strekker seg langt for å forstå og hjelpe partneren. Mange tåler mye for kjærligheten.

Men for Mimi sin del ble situasjonen bare verre, og volden tiltok i styrke. 

 

Grovere vold og større kontroll

Nrk.no skriver:

Etter en stund må hun begynne å løpe unna når han er sint. Men han får som regel tak i henne. Kaster henne i bakken, presser kneet under ribbeina så hun ikke kan røre seg.

Og ett mønster går igjen: - Han sier aldri unnskyld.

Dessuten ble kontrollen som mannen hadde over henne stadig sterkere. Nrk.no skriver:

Gradvis blir hun mer innesluttet. Hvis Mimi snakker med «feil» gutter på skolen, straffer han henne. Derfor skulker hun for å slippe tyn. Verden blir et farlig sted hvor det kun er trygt hjemme med ham.

Bindinger og hindringer for å bryte løs 

Over tid blir forholdet stadig vanskeligere å bryte ut av, selv om det også blir stadig mer tydelig at forholdet er svært usunt. 

Noen er opptatt av at de selv har skylden for volden. Det kan være et resultat av en form for «hjernevask» hvor opplevelse av virkeligheten er blitt formet og forstyrret gjennom vold og psykologisk nedbrytning, forklarer Hanne Netland Simonsen, ved Traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo, i saken.

Selv om det kan være vanskelig å forstå for utenforstående, er det å skulle bryte ut av et slikt forhold lettere sagt enn gjort, noe som utdypes i artikkelen. Simonsen utdyper:

En kvinne utsatt for vold blir ikke i forholdet fordi hun er en spesiell type kvinne, men fordi hun blir utsatt for ekstreme erfaringer som skaper bestemte bindinger og hindringer.

Les også:

den voldelige mannen

 

Mange kvinner utsatt for partnervold

Mimi er ikke alene om disse opplevelsene. Nrk.no skildrer også saken til "Oda" som bar mange fellestrekk. Og listen er lang over kvinner som kunne ha fortalt en ligende historie. Nrk.no skriver:

Mimi og Oda er en del av en illevarslende statistikk. Nesten én av ti kvinner, 9,2 prosent, har vært utsatt for alvorlig vold fra partneren sin, ifølge rapporten «Vold og Voldtekt i Norge» fra 2014.

 Det er derfor et svært viktig tema som nrk.no tar opp i denne saken. 

 

Råd til voldsutsatte

Nrk.no framhever følgende råd fra Mimi til andre voldsutsatte

  1. Skriv ned datoer, klokkeslett og andre detaljer om hendelsene i en notatbok bare du vet hvor er. Det kan hjelpe deg mye senere.
  2. Ta bilder av blåmerker og andre merker på kroppen.
  3. Fortell noen om hva som har skjedd.
  4. Er det vanskelig å snakke om det som har skjedd? Skriv det du ønsker å si på en lapp og gi det til fastlegen. Legen har taushetsplikt, men skriver det i journalen - noe som er viktig.

De viser også til nettressursen dinutvei.no som er en veiviser for hjelpetilbud som er tilgjengelige for voldsutsatte.

 

Kilde:

 

Les også:

tegnene voldelig forhold

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om sinneproblemer og vold