Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Har du dysleksi, eller jobber du med barn og unge som har dysleksi? Da kan du kanskje ha interesse av å lese disse 9 nyhetsoppslagene om dysleksi, som nylig har vært i norske medier.

   1. Statsminister Erna Solberg om sin dysleksi

   erna-solberg-nyttårstale-psykiske-lidelser

   "Erna" by Høyre/Carl Fredrik Tjeransen (Caffe). Wikimedia Commons.

   Visste du at Erna Solberg er en av mange nordmenn med dysleksi.

   - Det tar lengre tid for meg å lære hvordan et ord staves. Jeg fikk mange røde streker i boken. Det er fortsatt slik at jeg skriver rare ord av og til. Jeg ser ikke at jeg staver feil. Bytter på bokstaver. Det er litt kjedelig, og veldig kjedelig når man skal lære et nytt språk, sier Erna Solberg til TV2.no.

   - Mange har problemer med å lese og skrive. Jeg har ikke problemer med å lese, men hadde problemer med å lære å skrive riktig. Det kalles visuelt betinget dysleksi. Det betyr at mitt hode fungerer litt annerledes, forklarer Solberg.

  2. - Jeg hadde aldri vært skuespiller om jeg ikke hadde hatt dysleksi

   Visste du at at Keira Knightley takker dysleksien for at hun ble skuespiller?

   Ifølge en sak på kjendis.no har skuespilleren Keira Knightley dysleksi, en diagnose hun fikk da hun var seks år. Hun er kjent fraen lang rekke storfilmer, deriblant «Anna Karenina», «Stolthet og fordom» og «Love Actually».

   Nå sier hun i et radiointervju på den britiske kanalen Radio 4 at hun kan takke dysleksien for at hun ble skuespiller. Den ble en avgjørende faktor for at hun valgte nettopp skuespilleryrket.

  3. Lærer-Tom: - Jeg har både dysleksi og ADHD

   Visste du at også lærere har dysleksi?

   Et nylig mediaoppslag skrev følgende: - Tom, sa han da han begynte å presentere seg. - Jeg har dysleksi, fortsatte han, helt uanfektet. Alle foreldrene stirret på ham. Det var trinnets nye kontaktlærer som hadde ordet på årets foreldremøte.

   Dette skriver Fredrikstad Blad på sine nettsider i en historie om læreren som både har dysleksi og ADHD, men som likevel er nettopp lærer.

   - For meg har det vært en lang vei til målet. Men jeg er også et bevis på at det går an hvis man jobber. Er noen av dere bekymret for at barna deres sliter på skolen, så er det likevel håp, sa Tom og tittet utover forsamlingen.

  4. - Jeg er dyslektiker, ikke annerledes

   Visste du at dyslektikere kan føle seg annerledes på grunn av lese- og skrivevanskene. Dysleksi er kun en lese- og skrivevanske, og ikke noe tegn på at en er annerledes.

   - Hei. Jeg heter Danyal Haider Ali, er 16 år og går på Bjørnholt videregående skole. Jeg har Dysleksi.

   Dette skrives i et debattinnlegg på Aftenposten.no, og det fortsetter:

   - Gjør det meg annerledes? Nei. Ikke hvis du spør meg. Vi har kanskje litt flere begrensninger, og litt vanskeligere for å lære. Det tar kanskje litt lengre tid for opplæringen til å synke ned i oss enn hos dere andre. Og vi trenger kanskje mer arbeidsro rundt oss, slik at ikke eksterne forstyrrelser tar bort konsentrasjonen vår. Men vi er ikke annerledes.

  5. Dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre

   Visste du at dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre?

   Rundt 5 prosent av Norges befolkning har dysleksi ifølge en artikkel på Fremover.no hvor Dysleksiforbundet er blitt intervjuet. Saken omhandler Dysleksiforbundet som har samling på Norges Idrettshøyskole for omtrent 100 lærerne i fra regionen omkring.

   Det vises til at dysleksi oppdages ofte veldig sent, og at dysleksi per idag ikke er pensum på lærerutdanning.

   - Det må endres, mener Åsne Midtbø Aas i Dysleksiforbundet. Ved at lærerne forstår og kan om dysleksi mener hun at elevene vil kunne få mer ut av undervisningstimene.

   - Når man først vet at noen har dysleksi er det mye teknisk som kan gjøre at elevene kan lære mer effektivt. Da kan de bruke forskjellige hjelpemidler som for blant annet lydbøker, sier Aas og tilføyer;

   - Dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre.

  6. Barn med dysleksi kan få hjelp allerede i barnehagen 

   ID-10041672

   Bilde: By photostock on freedigitalphotos.net

   Visste du at det er mulig å hjelpe barn med dysleksi allerede i barnehagen?

   - Med tidlig innsats og trening vil vi kunne hjelpe disse barna bedre enn når vi venter og ser, sier Turid Helland til Aftenposten.no. Hun er professor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen og viser til en ny studie.

   Barna som deltok i studien fikk lesetrening allerede fra førskolen, noe som viste seg å forbedre lese- og skriveferdighetene sammenlignet med hva som er forventet for barn med dysleksi.

   - Barna har alt å vinne på tidlig kartlegging og intervensjon, sier Helland.

  7. En ny metode for hjelp ved dysleksi

   Visste du at det finnes alternative metoder for å få hjelp med dysleksi?

   Andreas (9) slet med å lære seg å lese. Så fikk han hjelp av en ny metode, skriver klikk.no.

   De viser til en familie som prøvte ut lydfarge-metoden.

   - Det er innøving av lyder med kort, klosser som hører til bokstaver, hopping med figurer, bokstavleker, lesing, skriving og kryssord. Det er lett å lære for alle som driver med det, også foreldre, og vi kan bruke det i annet leksearbeid.

   Familien bruker 20-30 minutter på lydfarge daglig.

   - Nå er han glad for å gå på skolen igjen, leser alle små bokstaver og har mye bedre leseflyt. Han forstår vokaler og konsonanter, har økt konsentrasjon og god håndskrift. I tillegg er han nysgjerrig på ord og har lyst til å lese på ting rundt seg. Det er en bemerkelsesverdig endring.

  8. Dysleksi fikk grafisk designer til å lage en helt ny skrifttype

   Visste du at det er laget en egen skrifttype som er utviklet for dyslektikere?

   Christian Boer som selv er dyslektiker og grafisk designer. Han gikk lei av at bokstavene stokket seg, så han tvang dem i ro med ny design.

   Dette skriver Aftenposten.no.

   Nærmere bestemt fant han ut at små, men grunnleggende endringer kunne gjøre bokstavene mye lettere å lese, og det hele resulterte i en helt ny skrifttype.

  9. Hvordan søke tilskudd til pc eller nettbrett ved dysleksi

   Visste du at det nå er blitt mulig å søke tilskudd til pc eller nettbrett fra NAV Hjelpemiddelsentralen ved dysleksi?

   Stønad til PC og programvare er tilbake til NAV Hjelpemiddelsentralen, skriver Dysleksiforbundet.

   NAV skriver på sine nettsider:

   - Dersom du har spesifikke lese- og skrivevansker og har et dokumentert behov for PC eller nettbrett til skolearbeid i grunnskolen, kan du få et tilskudd på 3 200 kroner til kjøp av PC eller nettbrett.

   - Kontaktpersonen ved skolen må dokumentere at PC eller nettbrett skal inngå i det pedagogiske opplegget ved skolen. I begrunnelsen for søknaden skal det gis en generell beskrivelse av undervisningen, og hvorfor det er nødvendig med datahjelpemidler. Det skal oppgis et navn på oppfølgingsansvarlig

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no