Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Josh stolte ikke på noen. Han ble flyttet fra fosterhjem til fosterhjem, hvor han alltid lyktes med å bli kastet ut til slutt. Men én gang slo denne planen feil. Da han møtte en voksen som aldri gav ham opp. Dette forteller Josh Shipp i en video som er blitt sett over 34 millioner ganger på Facebook.

 

Stolte ikke på noen

I videoen forteller Josh om en ekstremt opprivende barndom. Han forteller:

Jeg prøvde å ta mitt eget liv med en boks piller. Sannheten er at jeg ikke stolte på noen, og når jeg ser tilbake så tenker jeg: Hvordan kunne jeg?

Han ble forlatt av sine egne foreldre, ble voldtatt av et annet fosterbarn, og ble utsatt for omfattende mobbing. Og det hele førte til at han ganske enkelt ikke vågde å stole på noen her i verden. 

I barndommen ble han også flyttet fra det ene til det andre fosterhjemmet. Josh forteller:

Du møter mennesker som bokstavelig talt var fullstendig fremmede for deg for bare 10 minutter siden. Men nå skal de liksom være din egen mor og far.

 

Nytt fosterhjem - ny mulighet til å bli kastet ut

Her forteller han om møtet med Rodney, som skulle være stammen i enda et av Josh sine fosterhjem. Rodney var en nokså fyldig mann. Josh forteller om det første møtet:

Jeg kunne ikke unngå å legge merke til at hans kroppsfigur lignet en "b", og jeg tenkte med meg selv at det kanskje var noe jeg kunne bruke for å bli kastet ut av også dette hjemmet; et sårt punkt som han kunne utnytte. 

Josh forteller at han gikk sitt nye fosterhjem i møte med nettopp denne innstillingen: Å bli kastet ut derifra så fort som bare mulig. Derfor møtte han sin nye familie med en frekk væremåte. Han var utakknemlig, uhøflig, regelrett slem, og satte fyr på ting. 

 

Et siste forsøk 

Tre år etterpå måtte Josh erkjenne at Rodney faktisk ikke kom til å kaste ham ut. Så derfor trappet Josh opp kampen. Han gikk hen og gjorde noe skikkelig dumt, som førte til at han ble satt i fengsel.

Herifra ringte han sin fosterfar og fortalte hva som hadde skjedd. 

Jeg skal komme og betale kausjonen og få deg ut, svarte Rodney. Men ikke før i morgen. 

Og slik ble det. Vel hjemme igjen bad hans fosterfar om en samtale med Josh, akkurat slik som den unge Josh hadde fryktet. Nå er altså tiden kommet, tenkte han. Nå blir jeg altså kastet ut på nytt. 

 

Vendepunktet

Men slik forløp samtalen:

Sønn, sa Rodney. Du kan fortsette med å lage problemer, med å prøve å lage kaos, med å dytte oss fra deg. Du kan fortsette med å prøve å få oss til å sparke deg ut herifra, men du må få én ting inn i hodet ditt:

Vi ser ikke på deg som et problem. Vi ser deg som en mulighet.

I det øyeblikk kom all min tvil opp for dagen, sier Josh, som tenkte: For en idiotisk ting å si til et 17 år gammelt barn. 

Men samtidig ble jeg overveldet over realiteten i at denne personen faktisk mente det. 

Han så meg ikke slik jeg var på overflaten: det ulydige og umulige barnet. Han så hvem jeg kunne bli. Dette ble i sannhet vendepunktet i livet mitt. 

 

Her kan du se videoen

 

Den store forskjellen

Statistisk sett skulle jeg ha vært død, i fengsel, eller hjemløs, forteller Josh videre. Men på grunn av én voksen som brydde seg, så ble han ikke en del av den statistikken.

Han sier:

Hvert barn er én voksen som bryr seg unna å bli en suksess. 

Hvert barn som ender opp med å klare seg har hatt minst én stabil og forpliktende relasjon med en støttende voksen. 

 

En tilmålt tid for å påvirke

Josh viser videre til en krukke med 936 klinkekuler. Hver av disse klinkekulene representerer én uke - fra barnet blir født til det runder 18 år. Så om du ser på en 9-åring, så har du bare 468 klinkekuler - eller uker - igjen. Har du en 16-åring, så har du kun 104 klinkekuler - eller uker - igjen. 

Dette er tiden du har igjen i å påvirke dette barnet, før de blir 18 og begynner å gjøre kritiske beslutninger i livet uten din innflytelse.

Forskjellen mellom statistikken og en suksesshistorie er deg, avslutter Josh Shipp i sin utrolig viktige fortelling

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om sorg og traumer

Sorg og traumer

Ny bok om traumer og PTSD

Ulykker, katastrofer og krenkende eller livstruende hendelser gjør noe helt spesielt med…