Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Kjennetegnet ved traumer er opplevelser som er for overveldende til å bli bearbeidet og integrert i bevisstheten. Men delt smerte gir mindre smerte. Dette skriver psykolog Elsa Almås i et blogginnlegg på Forskning.no.

Elsa Almås skriver:Traumer har mange fellestrekk, men de individuelle historiene er forskjellige. Alle føler at de har en historie som de ikke kan fortelle, som er så spesiell og annerledes, at de ikke er som andre. Mange opplever skyld for det som skjedde, de kan i ettertid ikke forstå at de ikke kom seg unna, og de føler derfor at de ”var med på det som skjedde.”

 

Bruker enorme krefter på traumene hver dag

Almås forteller at hun som psykolog arbeider med traumatiserte mennesker hver eneste dag, og får se hvordan traumene stjeler livet fra folk. Traumatiserte mennesker bruker gjerne enorme krefter på å komme seg gjennom dagene, på å tørre å gå ut, på å prøve å finne ro i kroppen, på å fungere normalt sammen med andre mennesker.

Kjennetegnet ved traumer er opplevelser som er for overveldende til å bli bearbeidet og integrert i bevisstheten. Det som oftest skjer, ar at traumeopplevelsen lagres som en fysisk vond opplevelse, i form av smerte, lukt, følelse av å bli holdt fast.

Dissosiasjon er en menneskelig reaksjon på ekstreme situasjoner der en stenger av opplevelsen. Man kan stenge av den fysiske opplevelsen, slik at en tilsynelatende kan fungere normalt over mange år, men det er som man bærer en tung sekk som tar mye krefter, selv om at man blir så vant til den at en ikke merker at den er der.

 

Å finne noen å dele historien sin med

Å gå i terapi og på annen måte å få delt sin historie, blir trukket fram som viktig. Delt smerte gir mindre smerte, understreker psykologen. Dessverre er det mange som aldri finner noen å dele historien sin med og finne tilhørighet. Elsa Almås avslutter:

Vi kan alle føle oss maktesløse, men hver av oss kan spille en rolle ved å gjøre det litt tryggere, litt mer forutsigbart, ved at vi bidrar til at historiene kan bli delt.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om sorg og traumer