Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Norske nettaviser med VG.no i spissen har den siste tiden lagt ut en lang rekke videoer med folk som dør eller blir lemlestet. Nå rapporterer britiske forskere om at det å se på voldelige nyhetshendelser via sosiale medier kan gi traumesymptomer som ligner posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

 De forferdelige detaljene rett hjem i stuen

Å se på voldelige nyhetshendelser via sosiale medier kan gi traumesymptomer som ligner posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Dette er ett av funnene av den britiske forskeren Pam Ramsden som ble presentert 7. mai 2015, på den årlige konferansen til British Psychological Society (BPS), ifølge BPS sine egne nettsider.

Sosiale medier har gjort det mulig for publikum å uredigert se voldelige historier og grafiske bilder med forferdelige detaljer.
- Pam Ramsden

- Ulike studier har dokumentert psykiske reaksjoner etter indirekte eksponering mot traumer gjennom møtet med traumatiserte mennesker, noe som kalles vikarierende traumatisering, forteller Ramsden.

I et nytt studie ville Ramsden og medarbeidere se på hvor vidt det å bli eksponert for voldelige bilder via sosiale medier på tilsvarende måte kunne være traumatiserende. Pam Ramsden forteller:

- Sosiale medier har gjort det mulig for publikum å uredigert se voldelige historier og grafiske bilder med forferdelige detaljer. Gjennom å se disse hendelsene og å føle på angsten hos personene som er involert, blir vi vitner til hendelsene på en måte som kan ha en direkte innvirkning på vårt daglige liv. I denne studien ønsket vi å se om folk fikk varige skadevirkninger som stress og angst, og i noen grad også posttraumatiske stresslidelser, fra å se på disse bildene.

 

 1. "NB! Sterke inntrykk"-innslagene

  På norske nettaviser med VG.no i spissen legges det hyppig ut videoer merket med "NB! Sterke bilder" hvor man får usensurert tilgang til videoer av personer som blir lemlestet eller som dør. Det kan spørres hvor vidt dette er forsvarlig, og hvorfor vi som publikum godtar dette.

  Her er nylige eksempler på overskrifter fra VG.no med tilhørende draps- eller dødsvideoer (alle videoene er publisert på VG.no bare de siste par ukene):

  • NB! Sterke bilder fra Rio de Janeiro: Venter på bussen - blir plutselig knivstukket (1)
  • NB! Sterke bilder Politihund bet seg fast i ansiktet (2)
  • Politiet meide ned mistenkt med vilje. NB! Sterke bilder (3)
  • NB! Sterke bilder. Skyter gjennom bussvinduet. Jente (15) truffet (4)
  • Homofil mann brutalt knivstukket. NB! Sterke bilder (5)
  • Sekunder etterpå meier politibilen ham rett ned. NB! Sterke bilder (6)
  • Politimann drepte ved et uhell. Trodde det bare var en elektrosjokkpistol. NB! Sterke bilder (7)
  • Skyter mann i ryggen. Politimann siktet for drap. NB! Sterke bilder (8)

   

  Mange reagerer på at slike videoer skal legges ut som "underholdning" på norske, seriøse nettaviser. En leser skrev på Facebook nå i mars:

  "VG: advarer mot sterke bilder/inntrykk. Virker som VG bevist spekulerer i denne type video og bilder for tiden. Får vel mange likes og kommentarer så da er det vel greit. Nei det syns ikke jeg, dette virker useriøst, sensasjonspreget og spekulativt."

 

Traumesymptomer på grunn av medieinntrykk er vanlig

Studien til forsker Pam Ramsden inkluderte 189 deltakere. Gjennomsnittsalder var 37 år, og omtrent like mange menn som kvinner var med i studien. Deltakerne gjennomgikk kliniske vurderinger for PTSD, en personlighetstest, en vurdering av vikarierende traumer, og et spørreskjema om eksponering for ulike voldelige nyhetshendelser via sosiale medier eller internett. Disse inkluderte hendelser som 11.september, skoleskyteepisoder og selvmordsbombing.

Det er bekymringsfullt at nesten en fjerdedel av de som så på bildene scoret høyt på kliniske målinger av PTSD.
- Pam Ramsden

Mange personer scoret høyt på kliniske mål for PTSD selv om de ikke hadde tidligere traumer, selv om de ikke var tilstede på de traumatiske hendelsene, men bare hadde sett dem via sosiale medier. De som rapporterte å sett på hendelsene oftest var mest berørt av traumesymptomer.

Pam Ramsden forteller:

- Det er bekymringsfullt at nesten en fjerdedel av de som så på bildene scoret høyt på kliniske målinger av PTSD. Det var også en økt risiko for de med utgående, ekstroverte personligheter. Med økt tilgang til sosiale medier og internett via nettbrett og smarttelefoner, må vi sørge for at folk er klar over risikoen ved å vise disse bildene og at nødvendige støtte er tilgjengelig for dem som trenger det.

 

Kilde:

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om sorg og traumer

Sorg og traumer

Ny bok om traumer og PTSD

Ulykker, katastrofer og krenkende eller livstruende hendelser gjør noe helt spesielt med…