Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterSliter du med å komme i seng og føler deg som et kronisk B-menneske? Ny forskning viser at B-mennesker kan bli A-mennesker over tid, og omvendt. Her leser du hvordan.

Ny forskning ved Folkehelseinstituttet viser at egenskapen «A-menneske» eller «B-menneske» kan endre seg over tid. Stikkord er alkohol, tobakk, barn og dagslys.

Dette skriver PsykNytt på sine nettsider. 

 

40% av oss mener at vi er et tydelig A- eller B-menneske

A-mennesker foretrekker å stå opp tidlig om morgenen og gå til sengs tidlig på kvelden, mens B-mennesker foretrekker å stå opp relativt sent på morgenen og holde seg våkne sent på kvelden. 

Ifølge PsykNytt er mener rundt 40 % av befolkningen at de enten er et A- eller B-menneske, mens resten (60%) plasserer seg selv et sted midt i mellom å være A- og B-menneske. 

 

Om du er A- eller B-menneske handler om din indre "biologiske klokke"

De skriver videre:

A-menneske/B-menneske er et relativt stabilt personlighetstrekk som ser ut til å henge tett sammen med vår indre «biologiske klokke». B-mennesker skiller for eksempel ut hormonet melatonin (natthormonet) på et senere tidspunkt om kvelden enn A-mennesker. Om en er A-menneske eller B-menneske er et resultat både av genetiske og miljømessige faktorer.

PsykNytt referer til en studie som har undersøkt hvorvidt personlighetstrekket A/B-menneske kan forandres over tid, og de undersøkte dette i forhold til livs- og arbeidssituasjon, symptomer på angst/depresjon, og livsstilsvaner som røyking, koffein- og alkoholbruk.

 

Dette kan endre deg fra A- til B-menneske (eller omvendt)

Resultatene fra studien viser ifølge PsykNytt at:

  • Høyere stillingsprosent fører til at en blir mer A-menneske over tid
  • Det å få barn (eller at barn flytter inn) fører til at en blir mer A-menneske over tid
  • Nattarbeid fører til at en blir mer B-menneske over tid
  • Det å begynne å røyke fører til at en blir mer B-menneske over tid
  • Høyere alkoholforbruk fører til at en blir mer B-menneske over tid
  • Angst og depresjon medførte ingen endringer i A- eller B-preferanse
  • Koffeinbruk medførte ingen endringer i A- eller B- preferanse

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…