Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Finn Skårderud er Norges mest kjente psykiater, i tillegg til professor, forfatter og kulturskribent. Nå har han forlatt overlegestillingen sin ved Ullevål sykehus for å starte et nytt livsverk: Et behandlingstilbud for pasienter med spiseforstyrrelser som kombinerer psykoterapi, forskning og kulturformidling.

Bilde: By Jar (Eget verk) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons 

Dette skriver Aftenposten.no i et eksklusivt intervju med psykiateren.

 

Et nytt livsverk - Villa Sult

Villa Sult har lånt navn fra Hamsuns kjente roman, og åpner dørene 3. september. Huset skal «løfte blikket fra tradisjonell medisinsk tenkning» og gi et bredt og variert tilbud til pasientene, fra musikkterapi til samtaleterapi.

Han forklarer til Aftenposten omkring dette prosjektet:

- Etter en terapitime er det 23 timer igjen av døgnet. Jeg har levd et helt voksent liv langt inn i helsevesenet, som i altfor stor grad bare ser mennesket fra den rent medisinske siden. Men spesielt når det gjelder psykisk helse, er det viktig at vi ikke blir trangsynte. Vi er opptatt av at vi er sammensatte mennesker, og kulturelle aktiviteter kan gi en helsefremmende effekt. I Villa Sult vil vi forholde oss aktivt til tekster, bilder og sosiale medier. Vi skal være et lavterskeltilbud og møte pasientene med faglig kunnskap og respekt, sier han.

 

- Jeg var selv et flinkt barn

Finn Skårerud er kjent for blant annet å ha belyst temaet "det flinke barnet", noe vi blant annet ser i hans klassiske essaysamling "Uro."

Til Aftenposten.no forteller Skårerud:

- Jeg var det klassisk snille, flinke barnet som stort sett ikke laget problemer for noen. Jeg drev med faenskap også, men utad var jeg snill og flink.

- Var det viktig for deg? spør Aftenpostens journalist.

- Jeg vil heller si det var en selvfølgelighet. Flinkhet gir umiddelbar belønning: Gamle damer liker deg, skolen gir deg gode karakterer, du er ikke utenfor. Men jeg tror det er først i voksen alder at man innser at å skulle være flink hele tiden er en strategi som kan drenere deg for energi. Plutselig kommer det til et punkt der det bikker over og du må reflektere. Hvilke mangler ligger i å være så opptatt av bekreftelse fra andre?

Finn Skårderud har skrevet mye i bøkene sine om fenomenet "det flinke barnet", blant annet i boken Uro. Han skriver her om hvordan "det flinke barnet", som ytre sett virker svært veltilpasset, nettopp gjennom sin veltilpassethet dekker over en sviktende selvfølelse, og hvor det er denne indre uroen og mangelfulle tryggheten som gir grunnlag for blant annet spiseforstyrrelser. 

 

Planlegger oppfølger til boken Uro

I intervjuet med Aftenposten forteller Finn Skårderud at han planlegger for tiden en oppfølger til boken Uro, som har solgt nærmere 100.000 eksemplarer

Arbeidstittelen på den nye boken er Mer ro.

Skulle du ønske å lese Finn Skåderuds bøker, kan følgende bøker anbefales:

  • 1991. Sultekunstnerne
  • 1998. Uro. En reise i det moderne selvet. 
  • 2000. Sterk/svak: Håndboken om spiseforstyrrelser.
  • 2004. Andre reiser.
  • 2010. Psykiatriboken. Kropp, sinn og samfunn.
  • 2013. Miljøterapiboken. Mentalisering som holdning og handling.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelse

- Sykdommen har isolert meg

Tina har siden barndommen av vært opptatt av kropp, mat og vekt. Hun var i ungdomstiden…