Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Ina Maria Brekke er skuespiller. Hun var alvorlig syk med spiseforstyrrelse for noen år tilbake, og har i etterkant laget film om det å lide av spiseforstyrrelse.

Denne artikkelen er basert på intervju med skuespiller Ina Maria Brekke i programmet Helsestudio1 på TV Agder. Her kan du se tv-innslaget med Ina-Maria Brekke 

 1. Spiseforstyrrelser er fremdeles tabubelagt

  Programleder for tv-innslaget er Ina-Maria Brekke sin tidligere behandler fra den tiden hun var psykisk syk.

  Anoreksi er fremdeles tabubelagt, i forhold til hvor åpen man kan være om det, hvor åpent man kan snakke om det, og det er fremdeles denne skammen som ligger over det, forteller Brekke.

  I intervjuet forteller hun åpent om egen erfaring med spiseforstyrrelse, om den vanskelige tiden hvor de psykiske problemene utviklet seg, og om hjelpen som hun fikk for å få kontrollen tilbake.

 2. Kontrolltap da hun gikk kunstskole i England

  Ina Maria Brekke har alltid vært bestemt på at hun ville bli skuespiller, og det så tidlig lyst ut da hun kom inn på den anerkjente britiske skolen Liverpool Institute for Performing Arts.

  Jeg var veldig heldig og synst det var veldig gøy, men det var en stor forandring, forteller Brekke.

  I tillegg var det en del bemerkninger i dette miljøet om viktigheten av å være ”litt slankere” for å kunne være aktuell for ulike roller.

  Hver for seg hørtes kanskje ikke disse kommentarene så dramatiske ut, men de lagret seg i bakhodet. I tillegg var det svært dyktige mennesker på skolen, samt at Ina Maria måtte beherske at all praten skulle foregå på engelsk, noe som gav henne en følelse av at det ble vanskelig å vise talentet på like linje med de andre studentene.

  Jeg følte at mistet all kontroll, forteller Ina Maria Brekke.

 3. Ble alvorlig psykisk syk med spiseforstyrrelse

  Jeg måtte finne en annen måte å få kontrollen over livet mitt.

  En gryende angstfølelse tok form. Og litt etter litt ble det veldig tydelig at hennes forsøk på å bevare kontrollen – gjennom fokus på slanking, kropp og vekt – førte til at hun fullstendig mistet kontrollen. 

  Hun utviklet en spiseforstyrrelse i en alder av 18-19 år. Hun fikk sterk angst i forhold til det å skulle spise noe som kanskje kunne gjøre at hun ville legge på seg. Lærere på skolen fanget opp de psykiske vanskene, og det endte med at hun ble hentet hjem til Norge og en flere måneder lang innleggelse på en psykiatrisk avdeling i Kristiansand.

  Det skulle likevel ta flere år før hun kunne erklære seg som frisk fra spiseforstyrrelsen.

 4. Har laget film om spiseforstyrrelse

  Film: Ana, av Ina-Maria Brekke

  Å være psykisk syk er helt grusomt. Så man ønsker ikke dette for noen, forteller Ina Maria.

  Hun forteller at de som selv har vært syke gjerne har et ønske om å hjelpe andre i samme situasjon, og at dette var en viktig grunn for at hun selv laget filmen Ana. Filmen blir beskrevet som en illustrajon av Ina Maria sin egen historie med å lide av spiseforstyrrelse.

  I tillegg hjalp filmen meg til å bearbeide det som hadde skjedd.

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om spiseforstyrrelser