Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Som første TV-stasjon i Norge har TV Agder inngått en avtale om å sende "sykehus-talkshow”. Hver søndag kl 20:00 vil ABUP avdelingen på Sørlandet sykehus ha gjester i studio og lage et samtaleprogram der tematikken er psykisk helse. I denne episoden forteller sykepleier Marit Kristine Varen Storeng om egen erfaring med spiseforstyrrelse.

Denne artikkelen er basert direkte på intervjuet på TV Agder som du kan se ved å klikke på bildet over, eller ved å trykke her. 

Var så syk at det kunne endt med døden

Marit Kristine Varen Storeng forteller åpent om sin historie med spiseforstyrrelse, en psykisk lidelse som hun fikk i de tidlige tenårene og som hun måtte stri med i mange år. Hun hadde både anoreksi og bulimi. Hun var også innom faser med overdreven trening, kroppsfokus, og sunnhetshysteri (ortoreksi).

I dette programmet forteller hun blant annet om et sviktende hjelpeapparat, hvor vanskene bare fikk vokse og bli verre. Hos legen ble hun aldri spurt om hvordan hun hadde det, men fikk ganske enkelt utskrevet antidepressiva uten noe mer om og men. Dette stiller Storeng seg svært kritisk til idag.

- Jeg hadde bare fokus på mat. Jeg hadde ikke fokus noe annet sted, forteller Storeng.

Hun legger ikke skjul på at hun på et tidspunkt var så syk, at det kunne ha endt med døden.

 

På bedringens vei

På bedringens vei ble det viktig for henne at hun måtte stille de store problemene: Hva er det egentlig jeg holder på med? Ønsker jeg å leve eller dø? Hva er det som gir meg glede i livet?

- Hva var det som gjorde at det ble bedre?

Storeng forteller at hun fikk en kjæreste, som stilte krav til henne om at hun måtte begynne å spise. Og til tross for at hun ikke likte å høre det, så lot hun seg overbevise. Hun begynte gradvis å spise, begynte å tenke, begynte å stille de store spørsmålene, og senket kravene til seg selv. 

En annen viktig faktor på bedringens vei var å begynne på sykepleierstudie, hvor det var mange brikker som fant på plass i forhold til forståelse av næringsstoffer og hva som faktisk er sunt.

 

- Noen burde tatt meg fysisk med og oppsøkt hjelpeapparatet

Storeng blir spurt hva budskapet er, hva som kan læres av hennes historie.

- Noen burde fysisk tatt meg med og oppsøkt et hjelpeapparat, om så det hadde vært med tvang, forteller Storeng.

- Det var så mange halvhjertede forsøk på å hjelpe: - Du er så tynn, sa de. Men så skjedde det ikke noe mer.

Idag jobber Marit Kristine Varen Storeng selv innenfor psykisk helsevern og har et våkent blikk i forhold til personer som strever med mat, kropp, og selvbilde.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelse

- Sykdommen har isolert meg

Tina har siden barndommen av vært opptatt av kropp, mat og vekt. Hun var i ungdomstiden…