Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterFinn Skårderud er Norges mest kjente psykiater, i tillegg til professor, forfatter og kulturskribent. Nå har han forlatt overlegestillingen sin ved Ullevål sykehus for å starte et nytt livsverk: Et behandlingstilbud for pasienter med spiseforstyrrelser som kombinerer psykoterapi, forskning og kulturformidling.

Bilde: By Jar (Eget verk) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Dette skriver Aftenposten.no i et eksklusivt intervju med psykiateren.

 

Et nytt livsverk - Villa Sult

Villa Sult har lånt navn fra Hamsuns kjente roman, og åpner dørene 3. september. Huset skal «løfte blikket fra tradisjonell medisinsk tenkning» og gi et bredt og variert tilbud til pasientene, fra musikkterapi til samtaleterapi.

Han forklarer til Aftenposten omkring dette prosjektet:

- Etter en terapitime er det 23 timer igjen av døgnet. Jeg har levd et helt voksent liv langt inn i helsevesenet, som i altfor stor grad bare ser mennesket fra den rent medisinske siden. Men spesielt når det gjelder psykisk helse, er det viktig at vi ikke blir trangsynte. Vi er opptatt av at vi er sammensatte mennesker, og kulturelle aktiviteter kan gi en helsefremmende effekt. I Villa Sult vil vi forholde oss aktivt til tekster, bilder og sosiale medier. Vi skal være et lavterskeltilbud og møte pasientene med faglig kunnskap og respekt, sier han.

 

- Jeg var selv et flinkt barn

Finn Skårerud er kjent for blant annet å ha belyst temaet "det flinke barnet", noe vi blant annet ser i hans klassiske essaysamling "Uro."

Til Aftenposten.no forteller Skårerud:

- Jeg var det klassisk snille, flinke barnet som stort sett ikke laget problemer for noen. Jeg drev med faenskap også, men utad var jeg snill og flink.

- Var det viktig for deg? spør Aftenpostens journalist.

- Jeg vil heller si det var en selvfølgelighet. Flinkhet gir umiddelbar belønning: Gamle damer liker deg, skolen gir deg gode karakterer, du er ikke utenfor. Men jeg tror det er først i voksen alder at man innser at å skulle være flink hele tiden er en strategi som kan drenere deg for energi. Plutselig kommer det til et punkt der det bikker over og du må reflektere. Hvilke mangler ligger i å være så opptatt av bekreftelse fra andre?

Finn Skårderud har skrevet mye i bøkene sine om fenomenet "det flinke barnet", blant annet i boken Uro. Han skriver her om hvordan "det flinke barnet", som ytre sett virker svært veltilpasset, nettopp gjennom sin veltilpassethet dekker over en sviktende selvfølelse, og hvor det er denne indre uroen og mangelfulle tryggheten som gir grunnlag for blant annet spiseforstyrrelser. 

 

Planlegger oppfølger til boken Uro

I intervjuet med Aftenposten forteller Finn Skårderud at han planlegger for tiden en oppfølger til boken Uro, som har solgt nærmere 100.000 eksemplarer

Arbeidstittelen på den nye boken er Mer ro.

Skulle du ønske å lese Finn Skåderuds bøker, kan følgende bøker anbefales:

 

Kilde:

 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…