Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterIkke strev etter spiseforstyrrelser, ikke si du ønsker deg det, for du gjør ikke det, det er ikke glamorøst, det er ikke en måte å gå ned i vekt på. Det er en sykdom, en grusom sykdom som tar liv.

Dette skriver Maria i et gjesteinnlegg på hjelptilhjelp.no. Der skriver hun blant annet:

Første gang jeg kastet opp etter et måltid var jeg 16 år. Jeg hadde på dette tidspunktet slitt med anoreksi i mange år, og var veldig fanget i spiseforstyrrelsen.

Jeg tenkte at å kaste opp var en fin måte å få bort mat andre forventet at jeg skulle spise, og som jeg ikke kom meg bort fra. Jeg sto den sommerdagen over toalettet til jeg hverken hadde mer mat, tårer eller krefter igjen. Før jeg sank ned på gulvet og ble sittende der, lenge.

Jeg angret på hva jeg hadde gjort. Jeg følte meg ekkel, og det føltes som alle kunne se det på meg. At jeg, Maria, hadde kastet opp med vilje.

Likevel sto jeg på samme plass dagen etterpå, for jeg hadde besøk, jeg fikk ikke trent bort all maten jeg hadde spist, og jeg var desperat.

Det ble fort en vane, plutselig hadde jeg en lettvint løsning på hvordan jeg skulle late som jeg ikke hadde anoreksi. For selv om jeg fortsatt spiste lite, kunne jeg nå spise litt, for så å forsvinne ut på badet etterpå. Og ingen visste det.

Jeg har viet 9 år av livet mitt på å leve sammen med spiseforstyrrelsen. 9 år, det er nesten halve livet mitt. Jeg burde kanskje fått en åpenbaring sist uke når jeg svimte av, igjen, men spiseforstyrrelsen er så sterk inni meg at jeg ikke klarer lytte til fornuften. Og det er vondt, det er kjempevondt når noe er sterkere en deg selv. Når du ikke klarer styre dine egne handlinger.

Ikke strev etter spiseforstyrrelser, ikke si du ønsker deg det, for du gjør ikke det, det er ikke glamorøst, det er ikke en måte å gå ned i vekt på. Det er en sykdom, en grusom sykdom som tar liv.

 

Les hele innlegget her

 


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Elevenes psykiske helse i skolen


Undertittel: utdanning til å mestre egne liv
Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Hva forstår vi med psykisk helse i et utdanningsperspektiv og hva hemmer…

Smertepsykologi


Boken omtales av forlaget på følgende måte.
Hvordan kan man forstå og håndtere smerte ut ifra et psykologisk perspektiv? Forfatterne tar for seg grunnlaget…

I møtet mellom hjelper og pasient er det en enorm maktubalanse

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen…

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

Anorektisk


Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom…