Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterHer leser du om Kristin Notland (26) som har fortalt om sin erfaring med en alvorlig spiseforstyrrelse. Denne artikkelen er basert på en nyhetssak på TV2.no.

 

 1. Om Kristin Notland

  Kristin Notland (26) er småbarnsmor fra Stjørdal utenfor Trondheim og var nylig intervjuet av Aftenposten.no om sin erfaring erfaring med en alvorlig spiseforstyrrelse.

 2. Problemet

  Aftenposten.no skriver:

  Sommeren 2011 er Kristin Notland så sliten og tynn etter flere år med spiseforstyrrelser at hun etter mas fra moren kommer seg til en lege. Blodprøvene avslører hvor dårlig hun er, og en måned senere er hun under behandlingen hos RASP (Regional avdeling for spiseforstyrrelser). Kristin er 49 kilo på det tynneste. Med en BMI på 16 er hun undervektig.
  Om du ikke begynner å spise nå så dør du, ble hun fortalt.

  For Kristin gjorde dette ikke det helt store inntrykket. Å forbrenne flere kalorier var viktigere enn advarselen.

  Jeg trente morgen som kveld og hadde som mål å løpe av meg alle kaloriene jeg puttet inn. Min eneste tanke var at telleverket mitt skulle gå i null, forteller Kristin til Aftenposten.no.
 3. Hva har vært til hjelp?

  Til tross for en sterk ambivalens imot å ta imot hjelpen hun ble tilbydd, så gjorde hun det. Men det ble ingen enkel snuoperasjon.

  Hadde jeg visst hvor tøft det skulle bli å gå i behandling, hadde jeg nektet. Jeg tenkte noen ganger at jeg ikke orket mer, og det betydde ingenting om jeg levde eller var død. Behandlingen var brutal. Jeg skulle spise 1/4 brødskive! Som anorektiker tror man at man har kontroll, men man er helt uten, forteller Kristin Notland til Aftenposten.no.

  Men behandlingen og samtalene hjelper. Anoreksien slipper litt taket etter hvert, angsten og redselen også. Det tok to år med behandling før hun kunne friskmeldes. Idag jobber Kristin deltid, og hun holder foredrag om spiseforstyrrelsen sin.

 

Kilder:

 


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…